HomeKennisbankMarktinformatieWetenschappers maken enzym dat plastic afbreekt per ongeluk efficiënter

Wetenschappers maken enzym dat plastic afbreekt per ongeluk efficiënter

Britse en Amerikaanse wetenschappers hebben een enzym gecreëerd dat het veel gebruikte plastic polyethyleentereftalaat (PET) afbreekt. Dit meldt Eos Wetenschap op haar website op basis van een artikel in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

In het artikel is te lezen dat Japanse wetenschappers in 2016 nabij een Japanse fabriek die PET-flessen recyclet een bacterie ontdekten die plastic kan afbreken. De bacterie, Ideonella sakaieneis 201-F6, maakt daarbij gebruik van een enzym, PETase. Dit doet ze echter niet efficiënt genoeg om op industriële schaal bruikbaar te zijn.

Britse en Amerikaanse wetenschappers wilden graag beter begrijpen hoe PETase precies werkt en bestudeerden de 3D-structuur van het enzym. Daarbij wijzigden ze het enzym per ongeluk, waardoor het nog beter werkt. We brachten kleine wijzigingen aan in de structuur van het enzym ter hoogte van de plaats waar het de keten plasticmoleculen in stukjes breekt“, vertelt onderzoeker Bryon Donohoe van National Renewable Energy Laboratory in het artikel.

Lees verder 

Bron: Eos Wetenschap