Statiegeld Nederland, onderdeel van Verpact, introduceert vandaag een online locatiewijzer waar consumenten heel gemakkelijk de dichtstbijzijnde inleverpunten vinden voor hun blikjes en flesjes met statiegeld. Deze locatiewijzer is mede tot stand gekomen op aandringen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Met als doel om het nog gemakkelijker te maken om statiegeldverpakkingen in te leveren.
De locatiewijzer toont een kaart van Nederland waar – op basis van locatiegegevens van de bezoeker – het dichtstbijzijnde inleverpunt zichtbaar wordt. Ook wordt aangegeven hoe consumenten hun statiegeld krijgen terugbetaald, of ze het statiegeldbedrag kunnen doneren en of het gaat om een inlevermachine, een handmatig inleverpunt of een grote ‘bulkmachine’. De site wordt blijvend geoptimaliseerd en geactualiseerd.
Verpact zet alles in het werk om de inzamelnorm van 90% voor plastic flessen en blikjes te behalen en ziet de inleverpercentages groeien. ILT ziet toe op het behalen van het wettelijke doel en legde de stichting onlangs een last onder dwangsom op waarmee zij verzocht tot uitvoering van vijf specifieke maatregelen die ertoe moeten leiden dat consumenten sneller meer statiegeldverpakkingen inleveren.
Jeroen Hillen, directeur Statiegeld Nederland: “Alle vijf de maatregelen worden door ons uitgevoerd. Aan de eerste maatregel, het uitbreiden van het aantal inleverpunten, geven wij al volop invulling met ons plan van aanpak ‘Verhoging inzameling drankflessen'. Dagelijks komen er nieuwe inleverpunten bij en consumenten worden door middel van een intensieve campagne aangezet tot het juiste gedrag. Voor de uitvoering van drie onderzoeken geldt dat wij toewerken naar de uitvoeringsdeadline van 1 november aanstaande. De introductie van de locatiewijzer is vandaag als eerste actie afgerond.”
Verpact bespreekt de vooruitgang die wordt geboekt als het gaat om de inlevering van statiegeldverpakkingen in Nederland regelmatig met ILT. Als onderdeel van dit contact maakt Verpact haar bezwaren op de last onder dwangsom aan ILT kenbaar omdat de gestelde dwangsommen hoog zijn, de deadlines zeer scherp en de onduidelijkheid over de precieze inhoud van de last groot is. Hester Klein Lankhorst, voorzitter raad van bestuur Verpact: “We hopen hiermee tot een beter en duidelijker vervolgtraject met ILT te komen voor een goed werkend statiegeldsysteem in Nederland. Want we hebben uiteindelijk hetzelfde doel, namelijk 90% van de flessen en blikjes inzamelen en recyclen tot nieuwe verpakkingen.”
Verpact werkt met haar uitvoeringsorganisatie Statiegeld Nederland hard aan het verhogen van het inzamelpercentage van plastic flessen en blikjes. Dit percentage groeit: in 2023 was het inzamelpercentage voor plastic drankflessen 74% en over de eerste helft van 2024 werd circa driekwart van de verkochte blikjes weer ingeleverd. Met deze groei belanden er veel minder blikjes en flessen in het zwerfafval, blijkt uit de meest recente cijfers van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Sinds de invoering van statiegeld op blikjes is de hoeveelheid blikjes in het zwerfafval afgenomen met 64% en van plastic flesjes met 72%. Doordat deze verpakkingen in het statiegeldsysteem blijven, kunnen zij worden gerecycled tot nieuwe plastic flessen en blikjes.