“Circulariteit doet ertoe. Na de eerste groeifase wordt het tijd dat de circulaire economie volwassen wordt en schaal gaat krijgen. Er zijn al veel bedrijven bezig met het vormgeven van een circulair businessmodel, maar in de praktijk blijkt het enorm lastig te zijn”, zegt prof. dr. Jan Jonker (foto 1), hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen en initiatiefnemer van het werkboek Circulair Organiseren, in een artikel op de website van KIDV. In het werkboek staat hoe de bedrijven circulariteit écht kunnen opnemen in hun strategie en bedrijfsvoering.
Het boek is een praktische vertaling van een landelijk onderzoek naar de stand van de circulaire economie in 2016-2017. Uit dat onderzoek bleek dat er bij het bedrijfsleven veel belangstelling is voor ‘het concept' circulaire economie, maar dat het voor organisaties en bedrijven nog lastig is om het concept naar de praktijk te vertalen. Organisaties kunnen aan de hand van het stappenplan in het werkboek concreet aan de slag om een eigen circulair businessmodel te creëren.
Ter ondersteuning en inspiratie zijn aan het werkboek 31 infographics toegevoegd, gebaseerd op de praktijk van bedrijven en partijen die al een businessmodel ontwikkeld hebben. Ze gaan bijvoorbeeld over duurzaamheid door de hele keten (Peeze); gemengde afvalstromen (Renewi); de gesloten papierkingloop (PNEB) en papier (PaperWise). Ook is er een infographic over een prototype chemisch recyclen van kunststof. Deze kwam in samenwerking met het KIDV tot stand. Het KIDV was tevens een van de sponsors van het werkboek.