HomeKennisbankMarktinformatieEuropees Parlement stemt voor strengere regels wegwerpplastic

Europees Parlement stemt voor strengere regels wegwerpplastic

Met een meerderheid van 51 tegen 10 hebben de leden van de milieucommissie van het Europees Parlement (Envi) ingestemd met een strengere regelgeving op plastic voor eenmalig gebruik vanaf 2021. In 2025 moet 35 procent van plastic flessen uit gerecycled materiaal bestaan, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in Papier- en verpakkingsmaterialen (NVGP).

Eind juli diende Europarlementariër Frédérique Ries een aangescherpt voorstel rond eenmalige plastics in, omdat ze vindt dat de voorgestelde nieuwe regels van de Europese Commissie niet ver genoeg gaan. Haar voorstel heeft als doel om de effecten van bepaalde kunststoffen op het milieu te verminderen, door te zorgen voor een stabiele markt voor recyclaten en meer circulair gebruik van plastics. Deze stemming op Ries’ voorstel vond woensdag 10 oktober plaats: 51 Envi-leden stemden voor, 10 stemden tegen.

Haar voorstel omvat nieuwe EU-brede regels voor de tien producten voor eenmalig gebruik die het vaakst op de stranden en zeeën van Europa worden aangetroffen, en voor verloren of in de steek gelaten vistuig. Daarnaast zorgde Ries er voorafgaand aan de stemming voor dat in een voorstel een hoger percentage gerecycled materiaal in plastic flessen vanaf 2025 verplicht is: dat was 25 procent, maar ligt nu op 35 procent.

In de strengere regels staat ook dat lidstaten tegen 2025 op duurzame wijze het gebruik van artikelen waarvoor nog geen alternatief bestaat, dienen te verminderen. Ze moeten nationale plannen op te stellen om het gebruik van producten voor meervoudig gebruik, hergebruik en recycling aan te moedigen. Daarnaast dienen lidstaten ervoor te zorgen dat minimaal 90 procent van de plastic drankflessen in 2025 apart worden ingezameld en gerecycled.

Verder hebben de Envi-leden ingestemd met Ries’ voorstel op een verbod voor de categorie zeer lichte plastic draagtassen voor en een recyclingdoelstelling van 15 procent voor vistuig. Om dit doel te halen, dienen de fabrikanten de kosten te betalen voor de inzameling en het vervoer. Dit geldt ook voor sigarettenfabrikanten: de hoeveelheid sigarettenpeuken moet in 2025 gereduceerd zijn met 50 procent en in 2030 met 80 procent.

“Europa is verantwoordelijk voor een klein deel van het plastic dat onze oceanen vervuilt”, geeft Ries aan. “We kunnen en moeten echter een belangrijke speler zijn in het vinden van een oplossing op mondiaal niveau. De lidstaten kunnen verbieden, verminderen, belasten, vervangen en waarschuwen: het is aan hen om wijs te kiezen en aan ons om te blijven aandringen op meer.”

Nu de milieucommissie het voorstel van Ries heeft aangenomen, stemt het voltallige Europees Parlement op 23 oktober over dit voorstel.

www.nvgp.nl