HomeDossiersDuurzaamheidPlastics Europe bevestigt aanzienlijke vooruitgang circulariteit

Plastics Europe bevestigt aanzienlijke vooruitgang circulariteit

Plastics Europe heeft haar tweejaarlijkse rapport ‘The Circular Economy for Plastics: A European Analysis’ gepubliceerd. De gegevens bieden een overzicht van de Europese productie, conversie, consumptie en afvalbeheer van kunststoffen, en omvatten een analyse van de kunststofproductie uit niet-fossiele bronnen en recyclingtechnologieën.

De centrale bevinding van het onderzoek is dat circulaire kunststoffen nu verantwoordelijk zijn voor 13,5% van de nieuwe plastic producten die in Europa worden geproduceerd. Dit betekent dat het Europese plasticsysteem halverwege is in de richting van de tussentijdse ambitie – vastgelegd in de ‘Plastics Transition’ roadmap – om in 2030 25% plastic uit circulaire bronnen te gebruiken in nieuwe producten.

De gegevens uit het rapport wijzen echter ook op een aantal grote uitdagingen die de voortgang van het kunststofsysteem op weg naar circulariteit zullen ondermijnen; inclusief de toenemende verbranding met energieterugwinning (+15% sinds 2018) van plastic afval dat nodig is als circulaire grondstof/dat gerecycled had kunnen worden.

Virginia Janssens, Managing Director van Plastics Europe, zei: “Ons nieuwste rapport ‘Circular Economy for Plastics’ biedt essentiële inzichten in de transitie van het plasticsysteem. Deze editie is bovendien breder van opzet en bevat meer diepgaande gegevens dan ooit tevoren. Hoewel de gegevens bevestigen dat de verschuiving naar circulariteit stevig verankerd is en in een stroomversnelling komt, is het frustrerend dat we nog steeds zoveel plasticafval verbranden terwijl onze industrie deze potentiële grondstof hard nodig heeft om de transitie te versnellen. Zonder dringende actie om de beschikbaarheid van alle circulaire grondstoffen voor kunststoffen te vergroten, kunnen we het huidige tempo van de vooruitgang niet vasthouden en de ambities van onze ‘Plastics Transition’ routekaart en de EU Green Deal realiseren.”

In totaal wordt nu 26,9% van het Europese plasticafval gerecycled, wat betekent dat er voor het eerst meer plasticafval wordt gerecycled dan dat er op stortplaatsen terechtkomt; een belangrijke mijlpaal in het Europese streven naar circulariteit op het gebied van kunststoffen. Om echter aan de groeiende vraag naar kunststoffen vervaardigd uit circulaire grondstoffen te voldoen, moeten we de inzameling en sortering van post-consumer plastic afval enorm opschalen en de beschikbaarheid van biomassa en afgevangen koolstof vergroten.

Uit de gegevens blijkt ook dat de acceptatie van circulaire kunststoffen niet uniform is, maar per industriële sector verschilt. De sterkste vraag komt uit de sectoren verpakking, bouw en constructie en landbouw. Anderen, waaronder de automobielsector en de elektriciteits- en elektronicasector, raken echter achterop.

Uit het rapport blijkt dat in 2022 circulaire kunststoffen uit verschillende bronnen werden geproduceerd: de grootste bron (13,2% van alle geproduceerde kunststoffen) werd mechanisch gerecycled, terwijl slechts 1% afkomstig was uit biogebaseerde grondstoffen en 0,1% chemisch werd gerecycled.

Virginia Janssens, Managing Director van Plastics Europe, verklaarde: “De continentale uitrol van chemische recycling, als aanvullende oplossing voor mechanische recycling, is essentieel om te voldoen aan de ambitieuze, verplichte doelstellingen voor gerecyclede inhoud voor toepassingen en industrieën die hoogwaardige kunststoffen vereisen . Om de noodzakelijke investeringen te stimuleren en de toepassing van chemische recycling in Europa op te voeren, hebben we dringend groen licht en duidelijkheid nodig van de EU-beleidsmakers. We hebben wettelijke acceptatie nodig van chemische recycling en de goedkeuring van een Mass Balance-attributiemethode gebaseerd op een model dat vrijgesteld is van brandstofgebruik.”

Uit het rapport blijkt ook dat het Europese aandeel in de mondiale plasticproductie is gedaald van 22% (2006) naar 14% (2022). Als dit zo doorgaat, zal Europa steeds afhankelijker worden van import en zal zijn vermogen om te investeren in circulariteit en de transities te ondersteunen van de vele downstream-sectoren en waardeketenpartners die afhankelijk zijn van kunststoffen, worden ondermijnd.

Virginia Janssens, Managing Director van Plastics Europe, zei: “Het Europese plasticsysteem is te groot, complex en te onderling verbonden om welk onderdeel dan ook met succes tot een concurrerend, circulair en netto-nulsysteem te kunnen komen. We moeten betere manieren vinden om te luisteren, te praten en onze samenwerking te verdiepen. Om deze essentiële samenwerking te stimuleren, roepen we de Europese Commissie op om dringend een Schone Transitie Dialoog op te zetten, om te kijken naar de wegversperringen en oplossingen om samen een concurrerend circulair plasticsysteem in Europa te creëren.”

www.plasticseurope.org