HomeNieuwsWaarschuwing azo-kleurstof op verpakking

Waarschuwing azo-kleurstof op verpakking

snoep-klProducten die azo-kleurstoffen bevatten, komen per 20 juli met een waarschuwing op de verpakking in de schappen. De beslissing van het Europese Parlement is eerder vastgelegd in verordening EG 1333/2008. Uit een onderzoek in Southampton, Engeland, bleek er een verband te zijn tussen hyperactiviteit en azo-kleurstoffen. De kleurstoffen zijn daarom beter bekend als Southampton Six. Tartrazine (E102), Chinolinegeel (E104), Zonnegeel FCF (E110), Azorubine (E122), Ponceau 4R (E124) en Allurarood AC (E129).

De EFSA is bezig met een evaluatie van alle kleurstoffen. Door het Southampton-onderzoek waren deze zes additieven als eerste aan de beurt.

Waarschuwing

Een product met deze kleurstoffen, moet de naam of het E-nummer van de stof vermelden op de verpakking plus de waarschuwing “kan de activiteit en oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden”.

Uitzonderingen

Bij alcoholhoudende dranken met meer dan 1.2% alcohol en de azo-kleurstoffen is de waarschuwing niet verplicht. De uitzondering geldt ook voor gezondheids- of andere markeringen op vleesproducten of het stempelen of versieren van eierschalen met azo-kleurstoffen.

Bron: VMT Online (www.vmt.nl)