HomeNieuws'Vitamine V' medicijn voor Nederlandse farma-industrie

‘Vitamine V’ medicijn voor Nederlandse farma-industrie

nvc-logo-nieuwHet slimmer verpakken (‘Vitamine V') van medicijnen en medische hulpmiddelen kan een nieuwe impuls geven aan de Nederlandse farma-industrie, nu de ontwikkeling van nieuwe werkzame stoffen naar het buitenland lijkt te verdwijnen. Dit gegeven staat aan de basis van een speciale openbare jaarbijeenkomst van het NVC Nederlands Verpakkingscentrum, die gehouden wordt op donderdag 18 november bij MSD-Organon in Oss.

Er is veel te doen over onze medicijnen en medische hulpmiddelen. Gezondheid is belangrijker dan ooit en een ieder heeft het recht op de beste zorg. Maar ook is sprake van stijgende kosten en daarmee samenhangend een sterke concentratie in de industrie die medicijnen en medische hulpmiddelen ontwikkelt en op de markt brengt. Het lijkt dus steeds moeilijker het ‘ultieme medicijn' te ontwikkelen en tegen acceptabele kosten op de markt te brengen. Maar geldt dat ook voor het realiseren van nuttige innovaties in het verpakken van al deze medicijnen en medische hulpmiddelen? Of laat de industrie zelfs een groot aantal verantwoorde en duurzaam renderende verpakkingsmogelijkheden voor haar producten aan zich voorbij gaan, die door de maatschappij graag geaccepteerd zouden worden?

Keynote-spreker is Prof.dr. Huub Schellekens, hoogleraar innovatie en medische biotechnologie aan de Universiteit Utrecht. De titel van zijn presentatie is uitdagend:

Innoveren van medicijnen en medische hulpmiddelen – het begin van het einde of het einde van het begin?

Daarna staat een unieke gezamenlijke workshop op het programma om marktkansen te benoemen en te benutten op basis van innovatief verpakken van medicijnen en medische hulpmiddelen. Gebieden waar kansen liggen zijn ondermeer het toepassen van accessible packaging design en het beter beheersen van de supply chain.

Accessible packaging design maakt medicijnen en hulpmiddelen makkelijker en eenduidiger toegankelijk voor de gebruiker. Zo voorkomen we verkeerde medicatie, overmedicatie en ondermedicatie. De gewenste informatie wordt goed overgebracht en wordt ook door de patiënt begrepen. Hoe gaat het met de verplichte Europese brailleindicatie op de verpakking?

De supply chain is een bron van kansen. Innovatief verpakken draagt bij aan een efficiënte en effectieve supply chain, zonder productverlies en houdt de temperatuur binnen de gewenste grenzen. Hoe garanderen we de steriliteit van het product op het gebruiksmoment, hoe gaan we namaak-medicijnen tegen?

Deelname aan de NVC jaarbijeenkomst is mogelijk na aanmelding (tot 17 november) bij het NVC Nederlands Verpakkingscentrum, telefoon 0182-512411, e-mail info@nvc.nl.

Kijk voor meer informatie op www.nvc.nl.