HomeNieuwsBedrijven en personenVan Houtum Papier wil cradle to cradle gaan produceren

Van Houtum Papier wil cradle to cradle gaan produceren

houtempapierFabrikant van toiletpapier en papieren handdoekjes Van Houtum Papier wil volledig `cradle to cradle` (C2C) gaan produceren. Het bedrijf wil hiertoe alle energie duurzaam op gaan wekken. Eind jaren negentig nam directeur Henk van Houtum een warmtekrachtinstallatie over. Redenen waren de oplopende energiekosten, het milieu en het hogere rendement van warmtekrachtinstallaties. Een elektriciteitscentrale haalt een rendement van nog geen 50%, terwijl een warmtekrachtinstallatie een rendement van ruim 80% haalt.

Een warmtekrachtinstallatie is een zinnige investering voor een energie-intensieve branche als de papierindustrie.

C2C-productie behelst het volledig sluiten van de biologische en technische kringloop. Alle afval moet of biologisch afbreekbaar zijn of worden hergebruikt. In 2009 produceerde Van Houtum de eerste C2C handdoeken en toiletrollen die volledig afbreekbaar zijn. Om volledig C2C te produceren, zou ook de eigen elektriciteitsopwekking CO2-neutraal moeten zijn. Men denkt dan ook aan de aanschaf van een vergistingsinstallatie.

Van Houtum in het Limburgse Swalmen is een familiebedrijf dat met 200 werknemers jaarlijks ruim 40.000 ton papier produceert. Dat zijn dagelijks 20 vrachtauto`s vol. Van Houtum boekt een omzet van 60 miljoen euro.

 Bron: MD Weekly