“Het beëindigen van de verpakkingenbelasting zou het beste zijn, maar als er dan toch geld naar de schatkist moet, kan het innen veel eenvoudiger.” Deze aanbeveling had Marcel Kaal, consultant bij IT-dienstverlener PincVision, voor de minister van Financiën in het NVC Actualiteitencollege dat 20 november plaatsvond. De grondslag van de belasting is fundamenteel fout gekozen, omdat de toepassing van de verpakking, het verpakken dus, niet wordt meegenomen.
Volgens de logica van de verpakkingenbelasting zou bijvoorbeeld een nieuw vliegtuig als de Airbus 380 in het ideale geval van glas gemaakt moeten zijn. Voor glas geldt namelijk een lager belastingtarief dan voor aluminium.
Voorlopig kan de regering de inkomsten uit de verpakkingenbelasting niet missen, aldus Kaal. Het geld is namelijk al uitgegeven; VROM heeft voor de komende jaren subsidies verstrekt van in totaal ruim 150 miljoen Euro per jaar om diverse ‘gratis’ activiteiten (waaronder de bekende Plastic Heroes campagne) te financieren. De heffing moet jaarlijks in totaal zo’n 300 miljoen Euro opbrengen. Het overschot gaat naar de algemene middelen. De enige mogelijkheid lijkt dus het makkelijker innen (betalen) van de belasting. Bedrijven kunnen individuele of collectieve afspraken maken met de Belastingdienst. Er bestaan al twaalf verschillende (branche)regelingen en er zijn er meer in de maak.
PincVision heeft nu een handige software-tool ontwikkeld, waarmee een individuele onderneming snel kan uitvinden welke regeling het voordeligst is. Om mee te doen met bestaande (branche)regelingen is het veelal niet noodzakelijk ook aangesloten te zijn bij de betreffende branche. Dergelijke afspraken zouden namelijk strijdig zijn met de kartelwetgeving, aldus Marcel Kaal.