HomeMachinesAandrijven en besturenScanWatch geeft alleen de informatie die nodig is

ScanWatch geeft alleen de informatie die nodig is

logitrade-macropak-1

Een overkill aan informatie leidt in veel magazijnen vaak tot een lagere productiviteit en meer fouten. De ScanWatch is een opdrachtenhorloge dat de operators alleen die informatie verstrekt die strikt noodzakelijk is voor het uitvoeren van de taak. Logitrade legt uit hoe het apparaat werkt en voor welke toepassingen het kan worden ingezet.

logitrade-logoMedewerkers in magazijnen worden overvoerd met informatie. Ze krijgen op papier of op schermen vaak veel meer informatie dan strikt noodzakelijk is voor uitvoering van hun taak op het gebied van orderpicken of uitsorteren.

Die overkill aan informatie, zowel visueel als in tekst, leidt tot lagere prestaties dan mogelijk is. Al die informatie moet immers wel eerst mentaal worden verwerkt voordat op basis van die informatie de juiste handelingen kunnen worden verricht.

Berichtenhorloge

Logitrade besloot een systeem te ontwikkelen dat de medewerkers alleen de informatie geeft die op een bepaald moment nodig is. Het moest een systeem worden dat naast gangbare technieken als pick-by-paper, pick-by-screen, pick-to-light, voicepicking en handheldscanners het werken simpeler maakt.

Het resultaat is de ScanWatch: een berichtenhorloge dat met een zachtlederen polsband om de pols kan worden bevestigd. Het apparaat bevat drie onderdelen: een scanner, een touchscreen en een processor op een printplaat.

Handen vrij

De ScanWatch communiceert via een draadloos netwerk (W-LAN) met de server. Die server is weer geïnterfaced met het bovenliggende systeem van de klant. Dat kan een ERP-systeem zijn, maar ook een warehouse of zelfs transport management systeem (WMS / TMS).

Het voordeel van de ScanWatch is dat medewerkers hun handen vrij hebben. Ze hebben geen papier en pen meer nodig. Daarnaast is het systeem als gevolg van de opzet eenvoudig aan te leren. De fysieke en mentale belasting is beperkt.

Poka yoke

Een belangrijk voordeel van de ScanWatch zit in de wijze waarop met de gebruiker wordt gecommuniceerd. De gebruiker krijgt alleen de informatie die nodig is om een bepaalde stap in het orderpick- of sorteerproces uit te voeren. Hij kan alleen verder gaan met de volgende stap als de voorgaande stap correct is uitgevoerd. De kans op fouten is door toepassing van dit poka yoke-principe erg klein.

Neem als voorbeeld een pickinstructie. Via het beeldscherm van 3,5 inch wordt die pickinstructie verstrekt aan de orderpicker. Als hij op de juiste locatie is aangekomen, wordt de barcode op het locatielabel gescand. Pas als het systeem heeft geverifieerd of de locatie juist is, krijgt de orderpicker  het aantal te picken stuks te zien. Alleen als dat nodig is, wordt aanvullende informatie verstrekt zoals de houdbaarheidsdatum of een serienummer.

Batchpicking

De ScanWatch kan ook worden ingezet voor batchpicking. Dat houdt in dat met één rondgang meerdere orders tegelijkertijd worden verzameld. Via het beeldscherm krijgt de orderpicker automatisch opdracht om de artikelen bij de juiste klant te plaatsen.

Afhankelijk van het volume per order kan de ScanWatch worden gebruikt in combinatie met de Scango-Cart van Logitrade. Daarmee kunnen in één rondgang tot wel 32 orders worden verzameld. De totaal benodigde tijd voor het orderpicken kan op die manier worden gehalveerd.

logitrade-macropak-2

Point-to-Sort

De ScanWatch die is uitgerust met een ‘long range' scanner, kan eveneens worden ingezet voor het uitsorteren van pakketten. De operator krijgt na scannen van een pakket  een duidelijke instructie op welke uitsorteerlocatie het pakket weggezet dient te worden.

Tegelijkertijd gaat op de bedoelde locatie een led-lampje branden ter visuele aanduiding van de juiste uitsorteerlocatie. Als  het pakket is weggezet, meldt de operator het pakket af door de juiste barcode op het locatiebord te scannen. Het led-lampje gaat vervolgens vanzelf uit.

logitrade-macropak-3

Macropak 2010 – Stand B041

Kijk voor meer informatie op www.logitrade.nl.