HomeMachinesAandrijven en besturenParcelrobot van ThyssenKrupp-Krause helpt een handje

Parcelrobot van ThyssenKrupp-Krause helpt een handje

Industriële robots zijn er in vele soorten en maten. Sinds vorig jaar kan er weer een variant aan toegevoegd worden: de Parcelrobot. Deze robot maakt het flexibel ont- en beladen van containers mogelijk, zonder dat er een mensenhand aan te pas komt. Een gerobotiseerd systeem onder de naam Parcelrobot, ontwikkeld door ThyssenKrupp-Krause, ontlaadt 20-voet of 40-voet containers op een geavanceerde manier.

Moderne mechatronica gecombineerd met 3D vision en speciale vacuümgrijpers pakken met gemak elk pakketje op en plaatsen dit op een lopende band. Het 6-assige kinematische systeem is in staat om 360 pakketjes per uur te verwerken. Dat is toch elke 10 seconden een pakketje.

Nauwkeurig grijpen

De parcelrobot staat op een uitschuifbaar chassis, dat in de container schuift. De 3-D scanner ‘bekijkt’ de aanwezige dozen in de container en stuurt een ‘image’ naar de centrale besturing. Deze bepaalt de coördinaten en de afmetingen van de dozen. De robot grijpt daarna zeer nauwkeurig de betreffende doos met een grote vacuümgrijper.

De parcelrobot is gedefinieerd door één lengte-as en vijf roterende assen. Het Tool Center Point (TCP) bestaat uit zes programmeerbare assen. De configuratie van de belangrijkste assen is gelijk aan een verdraaide Scara robot (Selective Compliance Assembly Robot). Twee roterende assen en een draaibaar polsgewricht zijn tot één kinematische unit geassembleerd op een horizontaal te bewegen translatie-as. Het basisframe is geconstrueerd zoals bij een gantry robot, waarbij de robot de pakketjes tussen de twee steunpilaren op de lopende band plaatst.

Roterende kop

Aan de andere zijde van de lopende band bevindt zich een ‘normale’ pallettiseerrobot. Deze zes-assige industriële robot heeft een roterende kop, met daaraan een vacuümgrijper die ook nog een lineaire beweging maken kan. Deze pakt, met dezelfde snelheid als de parcelrobot, de pakketjes van de lopende band op en plaatst deze netjes op een pallet. Beide robots werken op 400 V aansluitspanning en 6 bar perslucht en hebben een verbruik van 1200 l/min.

Kijk voor meer informatie op www.thyssenkrupp-krause.de.

Bron: AT-Aandrijftechniek (www.at-aandrijftechniek.nl)
Foto: ThyssenKrupp-Krause