HomeNieuwsPack4Food focust zich op lasnaden

Pack4Food focust zich op lasnaden

pack4food-logoUit een rondvraag bij voedingsbedrijven blijkt dat problemen met de lasnaad nog steeds tot relatief grote productie-uitval leidt. Daarom diende Pack4Food bij het IWT een VIS-traject in, waarbij onder meer deze problematiek zal worden bestudeerd. Een betere sealkwaliteit en het voorkomen van (micro)lekken kan immers een belangrijke invloed hebben op de houdbaarheid van verpakte levensmiddelen met een langere houdbaarheid.

De belangrijkste problemen die kunnen optreden bij het lassen blijken het lekken, vervuiling van de lasnaad en plooien in de las, zo meldt de website Engineeringnet.be op basis van een publicatie van Flanders Food. De kwaliteit van de lasnaad wordt mede bepaald door de dikte van de lasnaad, instellingen van de machine, af te vullen levensmiddel en de compatibiliteit tussen onderfolie en bovenfolie.

Gekoppeld aan dit project rond sealbaarheid zijn er specifieke vereisten naar aanpassingen op bestaande productiesystemen voor verpakkingsmaterialen (extrusie, laminatie, injectie) en minimum voorwaarden naar de volksgezondheid toe (migratie/GMP).

Dit alles vereist een multidisciplinaire aanpak waarbij verpakkers van levensmiddelen, producenten van verpakkingsmaterialen en producenten van machines voor verpakkingsmaterialen nog nauwer moeten samenwerken met de leveranciers van vulsystemen (waaronder zeker ook lassystemen) en leveranciers van specifieke grondstoffen zoals inkten en lijmen. Daarom is het van groot belang om ook bedrukkers, lamineerders, inkt- en lijmproducenten in dit project te betrekken.

Er kan worden gesteld dat (als gevolg van de steeds meer veeleisende wetgeving) de reeds gedane inspanningen op milieugebied (duurzaamheid) de oorzaak zijn van een aantal nieuwe uitdagingen voor deze bedrijven, vooral op het gebied van volksgezondheid.

De ervaringen van voedingsbedrijven met GMP-aspecten zal gebruikt worden om in samenspraak met de verpakkingsindustrie te werken aan GMP richtlijnen voor verpakkingsbedrijven. Hierbij zal ook rekening gehouden worden met informatie over bestaande initiatieven in België en Europa (CEN-opvolging).

Kijk voor meer informatie op www.pack4food.be.

Bron: Flanders Food/Engineeringnet.be