HomeMachinesInspecterenOxipack introduceert inline lektester van flexibele vloeistofverpakkingen

Oxipack introduceert inline lektester van flexibele vloeistofverpakkingen

Kent u die zakjes met knijpfruit of vruchtensap in een flexibel zakje met een tuit? Of vloeibare snacks voor de hond of kat? Zulke verpakkingen waren tot voor kort niet te testen op micro-lekken. Maar Oxipack heeft een inline lektest oplossing bedacht. De demoversie test inline zestig verpakkingen per minuut. Deze primeur was te zien op Interpack, waarvoor speciaal een demoversie op ‘postzegelformaat' was ontworpen.

Serge Smit, algemeen directeur van Oxipack: “In dit soort flexibele verpakkingen zit geen detectiegas, dus lekdetectiemethoden op basis van gasdetectie werken niet. Er zit ook haast geen lucht in, alleen sap of fruit. Dan zijn ook lekdetectiemethoden gebaseerd op het meten van luchtdrukverschillen in de ‘headspace' niet te gebruiken. Daarom heeft Oxipack voor dit soort flexibele vloeistofverpakkingen een revolutionair nieuwe lektestmethode ontwikkeld. De demo laat zien dat het mogelijk is om 100 procent van de verpakkingen volautomatisch te controleren op lekken.”

Lekdetectie 2.0

Op de opmerking of daar vraag naar is, kijkt Serge Smit verbaasd op. “Voedselfabrikanten zoeken al jaren naar een oplossing! Er is enorme behoefte aan. Toen een voedselfabrikant hoorde dat we een demo aan het maken waren voor de beurs, maakte hij meteen een afspraak om de testopstelling te zien. En van een andere grootfabrikant kregen we de vraag of we zo ook sauzen en soepen kunnen testen op luchtdichtheid. Ja dus, dit is echt een voorbeeld van lekdetectie 2.0.”

Oxipack gebruikt hiervoor een revolutionair ander meetprocédé. Serge Smit: “Niet langer wordt de drukverandering in de directe ruimte om de verpakking heen gemeten, maar de druk in de verpakking. Als deze druk verandert, kan dat alleen omdat er vloeistof of product uitlekt. En dat wordt gemeten. Gewoon in de vrije ruimte, zonder afgesloten meetklokken of iets dergelijks. Daarom kan het zo snel.”

Op hoge snelheid alle zakjes controleren

Met de demomachine wil het lekdetectiebedrijf laten zien dat het mogelijk is om flexibele vloeistofverpakkingen met een tuitje (spout lid) inline te testen op mogelijke lekken. Binnen een opstelling van niet langer dan drie meter spoort het model in hoge snelheid lekken op, terwijl daaromheen in een U-vorm verpakkingen worden aan- en afgevoerd en gebufferd, steeds heen en weer schietend. Nu al met zestig verpakkingen per minuut, maar in een daadwerkelijke opstelling geïntegreerd in de verpakkingslijn zijn veel hogere snelheden te halen, zoals 120 per minuut.

Extreem nauwkeurige lektest

Het meetproces verloopt niet alleen volautomatisch en snel, maar ook zeer precies. Oxipack kan uiterst kleine lekjes tot op 10-50 micron detecteren, vanaf een honderdste van een millimeter. Deze meetnauwkeurigheid van de inline lektester is uiteindelijk afhankelijk van de viscositeit van de vloeistof. Tijdens testen is aangetoond dat bij verpakkingen gevuld met water lekken van 10 micron gedetecteerd worden. Voor de demo's op de beurs werden gekalibreerde lekjes op maat gemaakt. Beursbezoekers zagen zelf hoe de lekke verpakkingen worden opgespoord en uitgeworpen.

Kijk voor meer informatie op www.oxipack.com.