HomeNieuwsBedrijven en personenOnzekere toekomst voor medewerkers beschutte werkplaats De Floere

Onzekere toekomst voor medewerkers beschutte werkplaats De Floere

defloere-1

Er staan mogelijk vijftig banen op de tocht bij beschutte werkplaats De Floere in het Belgische Essenbeek nu Kraft Foods beslist heeft de productie van haar chokotoffs, bouchées en mignonettes naar Oost-Europa te verhuizen. Het grootste deel van de mindervaliden die bij De Floere werken, houden zich voornamelijk bezig met het verpakken van mignonettes. “We leven in de grootste onzekerheid”, zegt direct Paul de Win van De Floere in een artikel in de Belgische krant Het Nieuwsblad. “We hebben nog geen enkele vorm van communicatie ontvangen van Kraft Foods over de geplande herstructuering in hun bedrijf in Halle.”

defloere-logoOp dit moment is Kraft Foods goed voor 30% van de omzet van De Floere. “Kraft Foods is hiermee onze grootste klant. Onze mensen doen voor hen vooral verpakkingswerk. Concreet betekent het dat 75 werknemers met de verpakking van chocolade bezig zijn. 50 van hen houden zich uitsluitend bezig met de verpakking van mignonettes in doosjes. En dat is nu net één van de drie producten die zal verdwijnen uit België. De overige 25 mensen van onze beschutte werkplaats verpakken vooral repen en tabletten chocolade. Die jobs zijn minder bedreigd omdat die productie wel in Halle blijft. Daarnaast hadden we vooral voor de eindejaarsperiode een pak extra werk met het verpakken van chokotoffs en bouchées, soms in speciale eindejaarsverpakkingen”, aldus Paul de Win in het artikel in Het Nieuwsblad.

Alles hangt volgens hem af van hoe snel de herstructurering wordt doorgevoerd en hoe snel men bij Kraft Foods van plan is om de mignonettes te verhuizen. “Als dat heel abrupt gebeurt dan zijn bij ons vijftig jobs bedreigd. Gebeurt de herstructurering geleidelijker, dan hebben wij ook meer tijd om andere klanten te zoeken en intern verschuivingen door te voeren. Mogelijk weten we over een tweetal weken meer”, zegt de directeur van De Floere.

Dit nieuws is een klap voor De Floere, net nu de beschutte werkplaats na twee jaar hard werken terug uit de rode cijfers was. “Twee jaar geleden ging ik hier als crisismanager aan de slag omdat er met verlies werd gewerkt. Die cijfers hebben we op twee jaar in positieve zin kunnen ombuigen door te investeren in nieuwe infrastructuur waardoor we nieuwe klanten konden aantrekken. Twee jaar geleden was Kraft Foods nog goed voor 45 procent van onze omzet. Omdat we het te gevaarlijk vonden zo sterk afhankelijk te zijn, konden we dat inmiddels terugbrengen tot 30 procent. Ons doel is om dit aandeel nog te doen slinken tot 20 procent”, aldus Paul de Win.

defloere-2

Kijk voor meer informatie op www.bwdefloere.be.

Bron: Het Nieuwsblad
Foto's: De Floere