HomeMachinesAandrijven en besturenNieuwe weegsensoren van HBM geschikt voor hygiënische en aseptische condities

Nieuwe weegsensoren van HBM geschikt voor hygiënische en aseptische condities

hbm-logoHottinger Baldwin Messtechnik (HBM), producent van geavanceerde meetopnemers, elektronica voor signaalverwerking, data-acquisitie systemen en meetsoftware, heeft twee nieuwe series load cells voor weegtoepassingen in de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie op de markt gebracht: de PW25 en de PW27. De nieuwe load cells komen tegemoet aan de steeds strengere eisen ten aanzien van de hygiëne bij de productie en verwerking van voedingsmiddelen en geneesmiddelen. De PW25-serie bestaat uit single point loadcells voor zware omgevingscondities, die geschikt zijn voor de meeste standaard weegtoepassingen. De PW27 loadcells voldoen aan de strenge EHEDG-richtlijnen voor aseptisch werken en kunnen gebruikt worden in CIP (Clean in Place) installaties. De nieuwe loadcells kunnen worden toegepast in vul- en verpakkingsmachines of in meerkops-componentenwegers en in weegschalen.

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de hygiëne in de voedingsmiddelenindustrie. Dat heeft vooral te maken met de groeiende vraag naar verse producten zonder conserveringsmiddelen, die -in steeds complexere, logistieke ketens- toch lang houdbaar en vers moeten blijven. De regels voor de omgevingscondities en de reiniging van voedselverwerkende apparatuur en afvul- en doseerinstallaties worden daarom steeds strenger. De European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG), een associatie van machinefabrikanten, voedingsmiddelenproducenten en onderzoekinstellingen, heeft richtlijnen opgesteld waaraan voedselverwerkingsmachines en daarin toegepaste componenten als sensoren moeten voldoen. Machines en apparatuur die aan deze eisen voldoen, krijgen een EHEDG-certificaat.

HBM heeft twee nieuwe weegsensoren op de markt gebracht, die aan de strenge eisen voor hygiënische en aseptische (kiemvrije) condities voldoen en die bovendien bestand zijn tegen de speciale reinigings- en desinfecteringsmiddelen die in de voedingsmiddelenindustrie worden toegepast.

Hygiënische loadcell

De PW25-serie bestaat uit single point loadcells met een capaciteit van 10 kg en 20 kg, die geschikt zijn voor de meeste standaard weegtoepassingen in zware productie-omgevingen. Bij voldoende vraag zijn er ook loadcells met hogere, nominale capaciteiten mogelijk. De PW25 loadcells zijn helemaal uit roestvrijstaal vervaardigd en hoeklast-gecompenseerd. De afmetingen en de steek van de bevestigingsgaten en de krachtinleiding komen overeen met de industriestandaard. Om het veelvuldig reinigen met water, hoge druk en stoom mogelijk te maken is de sensor hermetisch afgesloten volgens klasse IP68/IP69K. Dankzij de cilindrische vorm en het gladde roestvrijstalen oppervlak is de sensor niet alleen gemakkelijk te reinigen, maar wordt ook de ophoping van vuil voorkomen.

hbm-1

Aseptische loadcell

De PW27 loadcells voldoen aan de strenge eisen van de EHEDG-richtlijn en heeft daarom het bijbehorende certificaat gekregen. Dat houdt in dat er geen randen, hoeken of gaten aan en in de loadcell zitten, waardoor vervuiling, aankoeking van vuil en bacterie- of schimmelvorming op de loadcells voorkomen wordt. Omdat veel voedselverwerkingsmachines met korte tussenpozen cyclisch gereinigd worden, zijn de loadcells ook bestand tegen het binnendringen van vocht. De PW27 is hermetisch afgedicht volgens beschermingsklasse IP68/IP69K. De oppervlaktekwaliteit van de gebruikte materialen is geschikt voor het gebruik in gevoelige omgevingen en de aansluitkabel is voorzien van een speciale anti-bacteriële kabelmantel. Hierdoor kan er met hogedrukreinigers en stoomreinigers worden schoongemaakt, ook in combinatie met speciale reinigings- en ontsmettingsmiddelen. Het gebruik in CIP (Clean in Place) installaties behoort ook tot de mogelijkheden. De PW27 is leverbaar met een capaciteit van 10 en 20 kg.

hbm-2

Omdat de beide, nieuwe series loadcells zijn uitgevoerd met een geïntegreerde overbelastingsbeveiliging, die geheel in de hermetisch afgesloten behuizing is weggewerkt, zijn ze erg robuust en kan machinestilstand tot een minimum worden beperkt. De geïntegreerde ingekapselde overbelastingsbeveiliging is eveneens van groot belang in aseptische weegsystemen, omdat een externe aanslag altijd een bron van vervuiling is. Die kan niet alleen voor meetproblemen zorgen door een vollopende aanslagspleet, maar vooral omdat die een haard van bacterie- en schimmelvorming kan zijn.

De beide nieuwe loadcells bieden de biotechnologie, de farmaceutische industrie, de voedingsmiddelenindustrie en hun machinebouwers een prima mogelijkheid om in te spelen op de strenge eisen van een hygiënisch productieproces. Vanwege de beschikbare testcertificaten kunnen met de loadcells ook ijkwaardige toepassingen worden gerealiseerd. Dankzij de C3 nauwkeurigheidsklasse volgens OIML R60 kunnen met de loadcells ook meerbereiksweegschalen worden gebouwd.

Kijk voor meer informatie op www.hbm.com.