Home Nieuws Multipond weegt mosselen Krijn Verwijs op de gram nauwkeurig

Multipond weegt mosselen Krijn Verwijs op de gram nauwkeurig

Krijn Verwijs behoort tot de toonaangevende ondernemingen wanneer het gaat om het kweken en verpakken van mosselen en oesters. Het bedrijf, gevestigd in Yerseke, is opgericht in 1880 en heeft circa 70 medewerkers in dienst. Hoofdzakelijk komen de mosselen uit eigen kweek uit Ierland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Per jaar wordt circa 14 miljoen kilogram mosselen verpakt, uitsluitend vers product, waarbij ongeveer de helft onder het eigen merk Premier wordt verkocht. Dit wordt momenteel door optimalisatiemaatregelen in de fabriek mogelijk gemaakt.

Zo werd de verpakkingsinstallatie recent van vier naar zes lijnen uitgebreid. Bij de weegtechniek heeft men hier uitsluitend gekozen voor Multipond . Zo werden onlangs twee extra multihead weegautomaten van het type MP 14-3800/1250-H aangeschaft. Algemeen directeur en eigenaar Bram Verwijs is uiterst tevreden met het resultaat: “Bij de weegtechniek vertrouwen wij uitsluitend op de multihead weegautomaten van Multipond , en dat al vanaf het allereerste begin. Wij hebben er nog nooit problemen mee gehad. De nauwkeurigheid is uitstekend, wat bij ons hoogwaardige product een belangrijk criterium is. Ook op het punt van service worden wij uitstekend ondersteund.”

De mosselen worden hoofdzakelijk verpakt in trays en jute zakken. Deze worden na het schoonmaak en wasproces via banden naar de afzonderlijke weegsystemen van Multipond toegevoerd. Wanneer de producten boven op de weegautomaten zijn aangekomen, worden ze via de radiaal geplaatste doseergoten eerst naar de voorvulbakken en aansluitend naar de hieronder aangebrachte weegbakken gevoerd. Het systeem werkt volgens het deelhoeveelheidscombinatieprincipe. De computer berekent op basis van de deelhoeveelheden de combinatie die overeenkomt met het vereiste nominale vulgewicht of die hierbij het dichtst in de buurt komt. Daarna worden de, nauwkeurig gewogen porties aan de eindbak afgegeven en tenslotte aan de verpakkingsmachine – horizontale traylijnen van Tramper.

De nominale vulgewichten liggen hier tussen 50 g en 10.000 g, waarbij geen ondergewichten zijn toegestaan, omdat de mosselen na het verpakken altijd nog water verliezen. De standaardafwijking is minder dan 0,4%. “Het onderwerp nauwkeurigheid speelt bij onze producten uit het hogere prijssegment een enorm belangrijke rol”, aldus Bram Verwijs. “Aan deze eis komen de Multipond-installaties gewoonweg het beste tegemoet.” De gehele lijn draait met een capaciteit van maximaal 68 schalen per minuut. Als alternatief kunnen de mosselen ook in zakken worden afgevuld. Hiervoor worden de afvulinstallaties gewoon onder de weegautomaten geschoven, waardoor een snelle wisseling altijd mogelijk is.

Alle productgeleidende onderdelen worden exact op de eisen van de hoogwaardige mosselen aangepast. Zo wordt bijvoorbeeld in de trechters een eigen, voor deze applicatie ontwikkelde, waterafvoer geïntegreerd. Alle onderdelen kunnen eenvoudig en snel zonder gereedschap worden weggenomen voor reiniging en onderhoud. De weegautomaat wordt bediend met een gebruikersvriendelijke kleurenmonitor met touchscreen. Een eenvoudige bediening maakt het werken met de systemen gemakkelijk. Zo raken de medewerkers snel en probleemloos vertrouwd met de weegautomaat.

Ook Danielle Westerweel van Marketing & Sales is zeer tevreden met de resultaten: “De grote betrouwbaarheid van de systemen geeft ons een enorme zekerheid. Flexibiliteit speelt binnen onze onderneming een uiterst belangrijke rol, de lead-tijden zijn extreem kort. Tussen de ontvangst van de order en de uitlevering zitten soms maar enkele uren. Daarom moet men er 100% op kunnen vertrouwen, dat alles perfect werkt. Dit is met zekerheid een van de hoofdredenen, waarom wij bij het hart van de verpakkingsinstallaties, het weegsysteem, hebben gekozen voor de naar onze mening beste leverancier van multihead weegautomaten, namelijk de systemen van Multipond. Hier weten wij 100% zeker, dat wij daarop kunnen vertrouwen.”

Kijk voor meer informatie op www.multipond.com of stuur een e-mail naar info@multipond.nl.