HomeNieuwsBedrijven en personenPaardekooper maakt wereld van verschil voor toekomstige generaties

Paardekooper maakt wereld van verschil voor toekomstige generaties

Als aanjager van duurzaamheid binnen de verpakkingsindustrie zet Koninklijke Paardekooper Group onverminderd in op een duurzamere toekomst. Vandaag verschijnt daarom de tweede editie van het Duurzaamheidsverslag, waarin de organisatie aangeeft niet alleen de CO2-voetafdruk van de eigen organisatie te verminderen, maar ook die van hun klanten en partners.

In hun voortdurende streven om te verduurzamen heeft het verpakkingsbedrijf het afgelopen jaar opnieuw concrete stappen gezet. Hoewel het bedrijf trots is op initiatieven zoals het gebruik van zonnepanelen, het promoten van elektrisch rijden en de verduurzaming van de kantoren, ligt de grootste impact van het verpakkingsconcern in het verduurzamen van de verpakkingen die zij leveren aan hun klanten. Het is hun ambitie om de organisatie en de verpakkingen die zij leveren daar waar mogelijk te verduurzamen. Door kritisch te kijken naar materiaalgebruik en hierover te adviseren, bieden ze klanten alternatieven aan en inspireren ze hen bewustere keuzes te maken. Op deze manier kunnen zij de impact van verpakkingen aanzienlijk verlagen.

Lyanne Paardekooper, CMO en vierde generatie Paardekooper in het familiebedrijf dat ruim 100 jaar bestaat, geeft aan: “Dagelijks maak ik bewuste keuzes in mijn leven, maar ik besef dat de impact die ik als individu maak veel minder groot is dan mijn invloed als ondernemer. Daarom zet ik samen met onze organisatie concrete stappen naar een duurzamere toekomst.”

Zoals in het Duurzaamheidsverslag is te lezen, heeft Koninklijke Paardekooper Group in 2023 concrete stappen gezet en voortgang geboekt op het gebied van duurzaamheid.

  • Vooruitlopend op de nieuwe CSRD-wetgeving heeft het bedrijf een dubbele materialiteitsanalyse uitgevoerd.
  • De CO2-footprint berekening van de organisatie is verder verfijnd en een reductieplan om de gestelde doelstellingen te realiseren is opgesteld.
  • Om te kunnen sturen op het verduurzamen van het assortiment is een Product Informatie Management systeem (PIM) geïmplementeerd. De data kan worden gebruikt voor de eigen CO2-footprintberekeningen én die van klanten.
  • Het aantal circulaire oplossingen dat aan klanten wordt aangeboden is het afgelopen jaar aanzienlijk uitgebreid.
  • Door een actief beleid op BSCI, een initiatief gericht op het verbeteren van arbeidsomstandigheden in de toeleveringsketen, is inmiddels 89% van de leveranciers in risicolanden hierbij aangesloten.

Het meten van onze impact en het stellen van meetbare doelen is essentieel voor vooruitgang. Dat begint bij het krijgen van inzicht. In 2023 heeft Koninklijke Paardekooper Group de volgende doelstellingen vastgesteld:

  • We streven ernaar dat eind 2025 95% van ons papier het FSC-keurmerk heeft.
  • In 2024 maken we de impact van onze producten in de waardeketen inzichtelijk.
  • In 2025 neemt 100% van onze leveranciers uit risicolanden deel aan BSCI of vergelijkbaar.
  • In 2030 wil Paardekooper 50% minder CO2 uitstoten dan in 2022.

Paardekooper laat in het Duurzaamheidsverslag concrete vooruitgang zien met de introductie van duurzamere verpakkingsoplossingen. Zo introduceerde de organisatie gumtape bestaande uit FSC-gecertificeerd papier met wateractiveerbare lijm gemaakt van zetmeel. Speciaal voor de bloemen en plantensector, waarin Paardekooper wereldwijd marktleider is, is een transparante bloemenhoes ontwikkeld bestaande uit ruim 70% gerecycled plastic. Binnen de voedselverwerkende industrie staat voedselveiligheid voorop en is het toepassen van gerecycled materiaal niet altijd mogelijk.  Maar door bijvoorbeeld het design van de ecoliner kratzakken aan te passen, kon Paardekooper daar een materiaalreductie van 10% realiseren.

Koninklijke Paardekooper Group gelooft in de kracht van samenwerking en de invloed die ze als bedrijf hebben. In hun streven naar continue verbetering moedigen ze iedereen aan om met hen in gesprek te gaan, vragen te stellen en uit te dagen.

www.paardekooper.nl