HomeNieuwsBedrijven en personenElopak brengt uitstoot met derde terug ten opzichte van 2020

Elopak brengt uitstoot met derde terug ten opzichte van 2020

Het internationale verpakkingsbedrijf Elopak heeft zijn directe emissies vanaf 2020 met een derde teruggebracht. Dit maakt deel uit van hun voortdurende inspanningen om in 2050 een net zero resultaat te bereiken.

De directe Scope 1- en Scope 2-emissies van Elopak zijn volgens het gecombineerde jaarverslag en duurzaamheidsverslag van het bedrijf met 33% gedaald ten opzichte van een baseline voor 2020. Dit omvat belangrijke bronnen van broeikasgasemissies zoals elektriciteitsverbruik, aardgas en afvalverbranding. Door deze daling is Elopak goed op weg om de directe uitstoot in 2030 met 42% te verminderen en in 2050 een net zero resultaat te bereiken, conform de doelen die zijn goedgekeurd door het Science Based Targets initiative (SBTi).

De milieumijlpaal werd bekendgemaakt in Elopaks allereerste gecombineerde jaarverslag en duurzaamheidsverslag. Dit document geeft een gedetailleerd overzicht van de vooruitgang die het bedrijf heeft geboekt op het gebied van duurzaamheid in de kerngebieden mensen, milieu en winst.

Dit jaar benadrukte het rapport dat de uitstoot van de vulmachines van Elopak in 2023 met 29% was afgenomen. De gemiddelde CO2-voetafdruk van een Elopak-verpakking is gedaald naar 23,3 gram CO2e, een daling ten opzichte van de 23,9 gram CO2e in 2022.

“Deze ontwikkelingen weerspiegelen ons voortdurende streven naar uitmuntendheid op milieu-, sociaal en ethisch gebied op onze weg naar een net zero bedrijf in 2050”, aldus Thomas Körmendi, CEO van Elopak.

2023 stond in het teken van 15 jaar gestructureerde duurzaamheidsrapportering bij Elopak. In datzelfde jaar kreeg het bedrijf een A+ score voor ESG-rapportage van duurzaamheidsadviesbureau Position Green. Hiermee behoorde het bedrijf tot de top 5% van bedrijven die het best waren voorbereid op de introductie van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

Het gecombineerde verslag vermeldde ook sterke financiële resultaten voor Elopak gedurende het jaar, ondanks aanzienlijke economische en geopolitieke tegenwind. De autonome omzet van het bedrijf steeg met 9,4% tot EUR 1,13 miljard. De aangepaste EBITDA-marge bedroeg 15,1%.

Daarnaast verwelkomde Elopak in 2023 166 nieuwe werknemers, het grootste aantal voor het bedrijf ooit in één jaar. Het bedrijf is van plan om nog meer personeel aan te nemen wanneer de productie in de fabriek in Little Rock, Arkansas (VS), in de eerste helft van 2025 van start gaat.

“2023 stond in het teken van het bevorderen van onze duurzame groei. Ik ben al onze collega's, klanten, leveranciers en partners dankbaar voor hun fantastische samenwerking en de resultaten die in de loop van het jaar zijn behaald”, aldus Körmendi.

www.elopak.com