HomeNieuwsMULTIPOND: 3 miljoen zakken geraspte Emmentaler per maand zonder product in seals...

MULTIPOND: 3 miljoen zakken geraspte Emmentaler per maand zonder product in seals van de verpakking

Het in 1921 opgerichte familiebedrijf Fromager Savoyard Sas is gespecialiseerd in veredeling, verpakking en verkoop van Franse Emmentaler kaas. Jaarlijks worden hier ca. 6.000 – 7.000 ton kaas verpakt, waarbij de capaciteit 10.000 ton is. Afhankelijk van de orders zijn tussen 33 en 43 medewerkers werkzaam in de fabriek in Montmélian. De samenwerking tussen de kaasfabrikant (vroeger Dominici) en MULTIPOND dateert al van tientallen jaren terug. Eigenaar Jacques Dominici is overtuigd van de weegsystemen van MULTIPOND: “De multihead weger van Multipond geeft ons een hoge mate aan flexibiliteit en voldoet daarom het beste aan de eisen van de tegenwoordige tijd. MULTIPOND was op dit gebied al altijd een stap vooruit.” Zo werd recentelijk nog een MULTIPOND multihead weegautomaat van het type MP 20-2400/1250-H (2×10) voor het wegen van ongepoederde geraspte kaas geïnstalleerd.

De geraspte kaas wordt via een gepatenteerde Liftvac bandtransporteur naar de weegautomaat getransporteerd. Een in hoogte verstelbare speciale cilinder boven de verdeelschotel zorgt voor een gelijkmatige productverdeling op de doseergoten, wat de basis is voor maximale snelheid en nauwkeurigheid. Omdat ongepoederde geraspte kaas zeer kleverig is, worden de doseergoten met een structuurplaat en een speciale teflonlaag uitgerust, om zo een ideale productstroom mogelijk te maken. Via de radiaal geplaatste doseergoten komt de kaas eerst in de voorvulbakken en vervolgens in de hieronder geplaatste weegbakken. Maximale nauwkeurigheid en beschikbaarheid worden gegarandeerd door de unieke, in elke weegcel geïntegreerde kalibreersystemen met kalibratiegewichten, die zelfs tijdens de productie een volautomatische kalibratie mogelijk maken. De computer berekent op basis van de afzonderlijke deelhoeveelheden in de weegbakken de combinatie die overeenkomt met het vereiste nominale vulgewicht of die hierbij het dichtst in de buurt komt.

Door de combinatie van het weegsysteem met het gepatenteerde hogesnelheids-timingsysteem DSE ‘dubbele eendebek' worden in vergelijking met conventionele overgavesystemen tot 40% hogere snelheden gerealiseerd in combinatie met verticale zakkenmachines. Bij Fromager Savoyard is geen enkele foutuitworp van slechte gewichten, aldus productiemanager Laprevote. Eén van de grootste voordelen van het gepatenteerde timingsysteem is dat de porties compact én exact in het midden van de vulbuis van de verpakkingsmachine gedoseerd worden, in dit geval een continue vorm-, vul- en sluitmachine van Bosch. Daardoor komen de porties nauwelijks in contact met de formaatbuistrechter en kan de verticale zakkenmachine tot hogere snelheden komen.

De gebruikersvriendelijke touch-screen kleurenmonitor zorgt voor de besturing en bediening. Alle productgeleidende delen kunnen eenvoudig en zonder gereedschap worden gedemonteerd voor reiniging, productwisseling en onderhoud. De weegautomaat wordt dagelijks met lucht en wekelijks nat gereinigd.

Gemiddeld worden met het systeem ca. 3 miljoen zakken per maand verpakt (met nominale vulgewichten tussen 200 g en 1.000 g). De weegautomaat draait in een tweeploegendienst met ca. 100 wegingen per minuut, waarbij het systeem nog niet volledig wordt belast.

Productiemanager Laprevote hierover: “Wij hechten veel waarde aan zakdichtheid, en daarom hebben wij de snelheid beperkt tot 100 wegingen per minuut. Bij 3 miljoen zakken hebben wij hier maximaal één reclamatie vanwege een niet dichte zak, waarmee wij meer dan tevreden zijn. Wij hebben ons altijd gericht op een hoge kwaliteitsnorm, en daarom voelen wij ons het best bij MULTIPOND. Ook verloopt de samenwerking met de MULTIPOND-service optimaal: voor een snelle hulp staat de supportafdeling ons altijd ter beschikking. Een ander belangrijk criterium voor ons is de snelle levertijd van spare parts.”

Kijk voor meer informatie op www.multipond.com.