HomeDossiersDuurzaamheidKIDV ontwikkelt rekentool herbruikbare verpakkingen sterk door

KIDV ontwikkelt rekentool herbruikbare verpakkingen sterk door

Wanneer is hergebruik van verpakkingen beter dan éénmalig gebruik? Om antwoord op deze vraag te geven, ontwikkelde het KIDV een rekentool, de Calculation tool for reusable packaging. De eerste versie daarvan werd drie jaar geleden geïntroduceerd. Vandaag lanceert het KIDV de 2.0-versie, die sterk is doorontwikkeld en nieuwe snufjes bevat.

“De nieuwe versie van de rekentool is voor een bredere professionele doelgroep in te zetten”, stelt verpakkingsexpert Marcel Keuenhof van het KIDV. In opdracht van het KIDV ontwikkelde Partners for Innovation drie jaar geleden – in samenwerking met Universiteit Utrecht – de eerste rekentool. Keuenhof: “Die gebruikten we vooral om leden van onze community bewust te maken van de mogelijkheden die hergebruik biedt om de milieudruk van verpakkingen te verlagen. De markt voor herbruikbare verpakkingen heeft zich de afgelopen jaren richting al sterk ontwikkeld. Daarbij past ook een meer volwassen versie van onze rekentool en die is er nu dus.” De officiële introductie van versie 2.0 was maandag 27 november jl. in Utrecht tijdens de ‘uitverkochte’ Reusable Packaging Fair, georganiseerd door het KIDV, Planet Reuse, Rijkswaterstaat en Mission Reuse.

De eerste versie van de tool focuste op de CO2- en financiële impact van herbruikbare verpakkingen. In de nieuwe versie wordt breder naar de milieu-impact gekeken. Zo zijn water- en materiaalgebruik toegevoegd, alsook een poolsize calculator. Hiermee kan je berekenen hoeveel verpakkingen er in eerste aanleg nodig zijn om een herbruikbaar systeem op te zetten.

Door de bediening van verschillende knoppen in de tool, zoals het aantal keer dat een verpakking opnieuw wordt gebruikt, de transportafstand en het soort transportmiddelen, is het mogelijk om de milieueffecten en de kosten van herbruikbare verpakkingen te optimaliseren. Gebruikers kunnen in de nieuwe versie niet alleen in de Nederlands situatie verpakkingen doorrekenen, maar ook verpakkingen die in dertien andere Europese landen en in Amerika en China worden geproduceerd en gebruikt.

Een andere uitbreiding is dat in de eerste versie alleen primaire herbruikbare verpakkingen konden worden ingevoerd; in de nieuwe versie kan dat ook met omverpakkingen en transportverpakkingen. Verder zijn naast het ‘klassieke’ model, waarin de producent een verpakking schoonmaakt en opnieuw vult (bijvoorbeeld bierflesjes), er ook voor verpakkingen die thuis (refill at home) of in de winkel (refill at shop) kunnen worden ingevuld.

De Calculation tool for reusable packaging is alleen beschikbaar in de Engelse taal.

www.kidv.nl