HomeNieuwsFlinke groei gestandaardiseerde productdata

Flinke groei gestandaardiseerde productdata

gs1

Nederlandse bedrijven uit de levensmiddelen en drogisterij hebben steeds meer behoefte aan betrouwbare productdata. In het afgelopen jaar is het aantal bedrijven dat is aangesloten bij GS1 Data Source flink gestegen. Bedrijven als Bol.com, Etos, en Makro en steeds meer leveranciers weten de weg naar de datapool van GS1 Nederland te vinden.

gs1-logo-2014-nieuwWetgeving over etiketinformatie, de groeiende informatiebehoefte van de consument, de toenemende automatisering van logistieke processen en de groei van online verkoop noodzaken bedrijven om producteninformatie in de keten op een gestandaardiseerde manier uit te wisselen. Dat zien we in de enorme groei die de datapool GS1 Data Source (GS1 DAS) in 2014 heeft doorgemaakt.

In 2014 is het aantal leveranciers met ruim 25% (aantal 289) gegroeid en ook zijn er 25 nieuwe retailers en groothandels aangesloten. Nieuwe retailers en groothandels die dit jaar aansloten bij GS1 Data Source zijn o.a. Etos, Bol.com en Makro. We zien daarnaast een groei in het gebruik van de datapool. Jumbo, Sligro en Deli XL hebben leveranciers die nog niet waren aangesloten nadrukkelijk gevraagd om hun artikelgegevens voortaan in de datapool van GS1 in te voeren.

Daarnaast gebruiken Superunie en haar 13 leden nu allemaal de artikelinformatie uit GS1 DAS om hun processen te verbeteren. De levensmiddelensector heeft hierbij een doorbraak bereikt. Alle food-retailers gebruiken nu GS1 DAS als de bron voor artikeldata zodat Excel-brondocumenten niet meer nodig zijn.

Marloes Hees, teamleider Master Data Management bij Etos: “Een van de belangrijke aanjagers om gebruik te gaan maken van GS1 Data Source is de invoering van de Europese wet die online aanbieders van voedingsmiddelen verplicht stelt om betrouwbare etiketinformatie te publiceren. Dit was een mooie kans om de efficiency van data uitwisseling voor de hele keten van leverancier tot aan klant te verbeteren en die wilde we natuurlijk graag aangrijpen.”

Het aantal velden dat moet worden vastgelegd neemt toe door de toenemende behoefte aan informatie van de consument en alle online activiteiten Tegelijkertijd moeten bedrijven steeds meer kunnen vertrouwen op artikeldata om hun logistieke keten zo efficiënt mogelijk in te richten. Het managen van de hoeveelheid data over een artikel is een complex proces en standaardisatie helpt daarbij.

Het laatste jaar zijn flinke stappen gezet om de kwaliteit van data in de datapool te verbeteren. Eén keer juist invoeren is de basis. Hoe meer de informatie aan de bron gedigitaliseerd is, hoe beter het vertrekpunt is voor een efficiënte commerciële en logistieke keten met betrouwbare informatie voor de consument.

Birgitta de Gruijter, senior sectormanager levensmiddelen en drogisterij GS1 Nederland: “De afgelopen jaren is de kwaliteit van de data in de datapool steeds beter geworden, wat weer heeft geleid tot groei in het gebruik. Er kan nu met recht worden gezegd dat de GS1-standaard de sectorstandaard is.”

Inmiddels zijn in Nederland in totaal 1404 leveranciers en 45 afnemers (retailers en groothandels) bij GS1 Data Source aangesloten. Van ruim 500.000 artikelen staat nu informatie in de GS1 datapool.

Kijk voor meer informatie op www.gs1.nl.