HomeNieuws"Etiketteringsverordening is gemiste kans"

“Etiketteringsverordening is gemiste kans”

europees-parlement

De levensmiddelenindustrie juicht de harmonisatie die de Europese Commissie beoogt met de Verordening voor Voedselinformatie voor de Consument toe, maar vindt deze tegelijkertijd een gemiste kans om de etiketteringswetgeving te vereenvoudigen. Dat schrijven Joyce de Stoppelaar (NZO) en Imkje Tiesinga (Bond van Nederlandse Margarinefabrikanten) naar aanleiding van de stemming van het Europees Parlement op 16 juni.

Overheid

Vooral als het gaat om  alternatieve manieren van productinformatie verstrekken aan de consument, verschillen overheid en ambachtelijke bedrijven sterk van mening met de industrie. De Europese Commissie en het Europees Parlement wijzen dergelijke alternatieven, net als de industrie, af.

Vezels

Ook ten aanzien van het vermelden van vezels op het etiket staat de Nederlandse overheid geïsoleerd. Nederland heeft dit punt dan ook laten vallen in de onderhandelingen binnen de raadswerkgroep.

Onduidelijk

De stemming van het Europees Parlement heeft weliswaar enige richting gegeven aan de discussie over etikettering (o.a. geen stoplichten en verplichte herkomstvermelding), maar veel blijft ook nog onduidelijk.  Zo moet uit het officiële verslag van de stemming blijken wat precies is besloten en hoe besluiten moeten worden geïnterpreteerd.

2014

De Commissie, lidstaten en Parlement zullen de komende tijd verder onderhandelen over de definitieve inhoud van de verordening. De industrie krijgt dan nog drie tot vijf jaar de tijd, afhankelijk van de bedrijfsgrootte, om hun etiketten daarop aan te passen.

Bron: VMT (www.vmt.nl)