HomeNieuwsDirecteur NVC: "Oost en West ontmoeten elkaar bij duurzaam innoveren in verpakken"

Directeur NVC: “Oost en West ontmoeten elkaar bij duurzaam innoveren in verpakken”

nvc-michael-nieuwesteeg-kl“Hoe kunnen we leren van de geschiedenis en onze kennis en verschillende culturen combineren om een wereldwijde strategie te ontwikkelen voor duurzaam innoveren in verpakken ten voordele van de mensheid?” Deze vraag stond centraal in de presentatie die NVC-directeur Michaël Nieuwesteeg gaf in het International Forum on the Standardization of Packaging and Environment in Peking, op 31 mei 2010.

Het NVC Nederlands Verpakkingscentrum is de enige ketenvereniging in Nederland op het gebied van verpakken. Met haar kennisnetwerk van 14.000 mensen en ruim vijfhonderd aangesloten ondernemingen (recycling, retail, design, merkartikelfabrikanten, verpakkingsmateriaal- en verpakkingsmachineleveranciers) is de vereniging voortrekker in opleiden, informeren en belangenbehartiging.

De NVC-presentatie was geïnspireerd door de geschiedenis van de handel tussen Oost en West, zowel over land als over zee, over de afgelopen eeuwen. Amsterdam en Peking zijn via het continent in contact geweest via de Zijderoute en Rotterdam en Sjanghai zijn dat nu over zee. Onlangs kondigde China zelfs een plan aan voor een snelle treinverbinding tussen Peking en Londen, die slechts twee dagen reistijd met zich mee zou brengen. Verpakken is het tijdelijk integreren van een externe functie en een product om het gebruik van het product mogelijk te maken. De groei van de wereldhandel, verstedelijking, zelfbediening in de retail en de toenemende welvaart – al deze factoren resulteren in een toenemende vraag naar het verpakken van producten en de daarmee samenhangende verpakkingsmaterialen.

nvc-logoVolgens het NVC zullen Oost en West elkaar zowel fysiek als cultureel ontmoeten als het om verpakken gaat. Fysiek omdat de wereldhandel toeneemt en daarmee ook de grootte en complexiteit van de supply chain van verpakte producten. Cultureel omdat de acceptatie en regulatie van het verpakken als activiteit (de ‘licence to operate') afhangt van regionale, nationale en/of culturele factoren.

Nieuwesteeg riep de deelnemers aan de conferentie op het beste uit Oost en West te integreren om het duurzaam innoveren in het verpakken wereldwijd te verbeteren ten voordele van de mensheid.

Kijk voor meer informatie op www.nvc.nl.