Luchtkussenfolie is al jaren een veelgebruikt vul- en beschermingsmateriaal voor transportverpakkingen. De eerste folie werd meer dan een halve eeuw geleden geïntroduceerd in Nederland. Desondanks is het een oplossing die nog steeds volop wordt doorontwikkeld. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen en voor welke toepassingen zijn ze geschikt? Topa Verpakking heeft onlangs een speciale website gelanceerd, waar alle informatie over luchtkussens te vinden is.
Luchtkussenfolie is een doorzichtig en flexibel verpakkingsmateriaal van kunststof dat gebruikt wordt om breekbare voorwerpen in te pakken. Luchtkussenfolie beschermt tegen schokken, krassen en in sommige gevallen ook tegen vocht. Andere namen die gebruikt worden zijn noppenfolie, bubbeltjesplastic of bubble wrap. Luchtkussenfolie bestaat uit meerdere bellen of noppen, die gevuld zijn met lucht. In de folie zit een barrière die ervoor zorgt dat de lucht niet uit de bellen ontsnapt. Deze noppen dienen als schokdemper voor het beschermen van breekbare of gevoelige voorwerpen tijdens vervoer. Het voordeel van luchtkussenfolie is dat er lucht getransporteerd wordt, die minder zwaar is en zo tot minder transportkosten leidt.
Afhankelijk van de benodigde bescherming is er een keuze uit grote (of hoge) noppen en kleine (of lage) noppen. Ook is het mogelijk om noppen dichtbij elkaar of ver van elkaar te plaatsen. Naast de noppen zorgt ook het plastic zelf voor bescherming. Een dikke folielaag zorgt ervoor dat de doorsteekweerstand hoog is. Een grote nop zorgt voor grote schokabsorptie, maar neemt ook meer ruimte in. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder het product en hoe langer de transportweg, hoe dikker de folie en hoe groter de noppen idealiter moeten zijn.
De folies zijn in verschillende kleuren en met extra opties zoals zelfklevende strips of perforaties te verkrijgen. Daarnaast is er bijvoorbeeld een tot buis gesealde luchtkussenfolie voor lange producten. Ook zijn er tegenwoordig veel luchtkussenfolies die gecombineerd worden met andere materialen om een specifieke bescherming te bieden. Een aantal van de nieuwste ontwikkelingen op een rij:
- Luchtkussenfolie versterkt met nylon: nylon voorkomt dat de lucht uit de bellen verdwijnt, waardoor de materiaaldikte beter behouden blijft. Deze luchtkussenfolie is dus doeltreffender bij het opvullen en dempen van schokken en heeft een langere levensduur. Ook bij opslag van de rollen loopt de kwaliteit niet terug.
- Luchtkussenfolie met Kraft: Kraft biedt extra sterkte en is vochtabsorberend, en is daarnaast beschrijfbaar. Het kraftpapier is op de nop gelamineerd. Dit type luchtkussenfolie wordt veel gebruikt door bijvoorbeeld verhuisbedrijven.
- Gemetaliseerde luchtkussenfolie: biedt uitstekende bescherming bij temperatuurwisselingen. Het wordt veel toegepast in de chemische-, cosmetische- en levensmiddelenindustrie.
- Antistatische luchtkussenfolie: beschermt tegen statische belasting en wordt daardoor veel gebruikt voor elektronische producten zoals computerchips.
- Luchtkussenfolie met een fleece coating: een extra zachte laag beschermt zeer kwetsbare oppervlakken tegen schokken, krassen en vocht. Het is bijzonder geschikt voor onregelmatig gevormde producten en wordt veel gebruikt in de meubel- en verhuisbranche.
Kijk voor meer informatie op www.luchtkussenfolie.nl.