HomeNieuwsBedrijven en personenCoca-Cola bottelt twintig jaar in Wilrijk (België)

Coca-Cola bottelt twintig jaar in Wilrijk (België)

cocacolaCoca-Cola Enterprises vierde onlangs de twintigste verjaardag van zijn bottelarij in de industriezone van Wilrijk. Antwerps burgemeester Patrick Janssens mocht tijdens die gelegenheid de miljardste verpakking in ontvangst nemen. De productie-eenheid draait momenteel op zowat driekwart van zijn capaciteit. Nieuwe bottelopdrachten zitten in de pijplijn. Onlangs nog nam Coca-Cola Enterprises de distributie in de Benelux op van de Amerikaanse energiedrank Monster, een product van Hansen Beverage Company.

Met ingang van 2010 wordt daaraan de distributie in de Benelux, Frankrijk en Groot-Brittannië van de vruchtensappen van Capri-Sonne toegevoegd. Alleen in België rekent men in de aanvangsfase op een volume van 2,5 miljoen kisten op jaarbasis. De in 1886 in Atlanta (Georgia) opgerichte frisdrankengigant is doorheen de jaren uitgegroeid tot een wereldwijd bedrijf met een diepe lokale verankering. “In België voeren we intussen 14 merken in het segment van de frisdranken, minerale waters, vruchtensappen en energie- en sportdranken. Dagelijks noteren we 10 miljoen consumpties,” aldus Wim Zijerveld, vice-president en general manager van Coca-Cola Enterprises Benelux.

Die onderneming treedt in de Benelux op als bottelarij van Coca-Cola Services (een filiaal van The Coca-Cola Company), dat merkeigenaar is en de onderliggende concentraten slijt. Naast zijn hoofdzetel in Anderlecht, heeft Coca-Cola in België drie productievestigingen (Antwerpen, Gent en Chaudfontaine), zes distributievestigingen (Antwerpen, Chaudfontaine, Gent, Gosselies, Hasselt en Londerzeel) en één cooler services-vestiging. Voorts beschikt de onderneming over twee bezoekerscentra, waarvan één in Antwerpen. Vorig jaar verkocht de onderneming 898 miljoen liter producten, goed voor een omzet van nagenoeg 1 miljard euro. In België en Luxemburg zijn 2.976 werknemers voor Coca-Cola werkzaam (316 voor Coca-Cola Services en 2.660 voor Coca-Cola Enterprises). Indirect zorgt de onderneming voor nog eens 29.000 jobs in de Belux, zo nog Zijerveld.

Investeringsenveloppe van 130 miljoen euro

Sinds 1989 wordt Coca-Cola in de industriezone van Wilrijk gebotteld, zij het pas sinds 1996 onder de vleugels van Coca-Cola Enterprises. Coca-Cola Enterprises, Inc. ontstond in 1986 als spin-off van The Coca-Cola Company met als bedoeling de onafhankelijke bottelaars te consolideren. Zo ook in de Antwerpse regio. Pas in 1994 kwamen de bottelactiviteiten binnen de invloedssfeer van Coca-Cola te liggen. Aanvankelijk ging Emile Van Milders met Coca-Cola Bottling in Turnhout van start. Later volgden de overnames van Melibo (Mechelen) en Antwerp Bottling Company (Wilrijk).

Vooraleer The Coca-Cola Company ABM N.V., dat in 1989 zijn activiteiten in de Dynamicalaan te Wilrijk onderbracht, naar Coca-Cola Enterprises doorschoof, werd ook nog Waasse Bottel Maatschappij geïntegreerd. Vandaag houdt The Coca-Cola Company een belang van 35% aan in Coca-Cola Enterprises, Inc. De rest van de aandelen noteert aan de beurs. De voorbije tien jaar zette Coca-Cola Enterprises in Antwerpen – waar Coca-Cola, Fanta en Sprite worden gebotteld – bijzondere sterke groeiprestaties neer.

“Tussen 1999 en 2009 werd het aantal palletplaatsen van 7.000 tot 23.000 opgevoerd. De productiecapaciteit klom in die tijdsspanne van 160.000 flessen tot 225.000 flessen per uur. Dat vertaalde zich in een verhoging van het jaarlijks productievolume van 300 tot zowat 420 miljoen liter. De tewerkstelling zwol aan van 310 tot 527 medewerkers. In de voorbije tien jaar investeerde Coca-Cola Enterprises in zijn Antwerpse vestiging 87 miljoen euro,” aldus operations director Dirk Van Gaver. Belangrijke investeringen waren de ingebruikname van een volautomatisch high-rise opslagmagazijn (22 miljoen euro in 2005), de renovatie van het “European Visitor Center in 2005) en de verhoging van de afvulcapaciteit voor halve liter-PET-flessen (8,7 miljoen euro in 2008). De productie-eenheid in Wilrijk is binnen de groep een testcentrum voor vernieuwende en milieuvriendelijkere lichtere verpakkingen. Qua productierendement hoort de fabriek overigens tot de Top 3 binnen Europa, zo luidt het.

In Wilrijk verdeelt de tewerkstelling zich quasi-gelijklopend over het productie- en het distributiecenter. Die productie wordt verzorgd met behulp van één glaslijn en vier PET-lijnen (twee voor 25 en 50 cl-verpakkingen met een uurcapaciteit van 50.000 à 60.000 flessen en twee voor 1 en 2 liter-verpakkingen met een uurcapaciteit van 26.500 flessen). Nagenoeg zestig medewerkers zijn actief in de ondersteunende diensten. Het “European Visitor Center” krijgt jaarlijks zowat 21.000 bezoekers over de vloer.

Duurzaamheidsinvesteringen

Thans legt Coca-Cola Enterprises de focus op duurzaamheidsinvesteringen. “Ambitie is de CO2-afdruk tegen 2020 met 15% terug te dringen,” kondigt Jean Eylenbosch, vice president Public Affairs van Coca-Cola Enterprises Benelux, aan. Ook in Antwerpen wordt die kaart getrokken. Zo slaagde de bottelarij er in de voorbije vijf jaar in zijn waterverbruik per liter product met 10% terug te dringen. Het energieverbruik werd met 11% ingekrompen terwijl 97% van het geproduceerde afval wordt gerecycleerd. Eerder dit jaar kondigde Coca-Cola Enterprises Belgium aan 13 miljoen euro te investeren in de aankoop van nieuwe en milieuvriendelijke bedrijfsvoertuigen. Tests met hybride vrachtwagens zijn aan de gang. Intussen zette de Antwerpse bottelarij nieuwe projecten op die moeten uitmonden in minder perslucht- en grondstoffenverbruik. “Voor de aanmaak van PET-flessen van 0,5 liter en 1,5 liter hopen we in 2010 respectievelijk 783 ton en 760 ton aan grondstoffen te kunnen besparen,” besluit Dirk Van Gaver.

Bron: De Vlaamse Ondernemer