HomeNieuwsBritse supermarkten zetten herkomst varkensvlees op etiket

Britse supermarkten zetten herkomst varkensvlees op etiket

Britse supermarkten willen dat op producten van varkensvlees voortaan het land van herkomst, ook van het vlees zelf, wordt vermeld. De grote winkelbedrijven hebben daartoe een vrijwillige gedragscode met de varkens- en vleessector afgesloten. Om vlees als Brits aan te merken, moeten de dieren in eigen land zijn gefokt en gemest en moet ook het vlees in Britse fabrieken zijn verwerkt.

Volgens minister Hilary Benn van plattelandszaken moet de regeling ‘een einde maken aan de verwarring bij de consument'. “Ik zei een jaar geleden al dat ik de onzin van de onduidelijke herkomstvermeldingen op varkensvleesproducten wilde stoppen. Dankzij een werkgroep met boeren, vleesbedrijven en winkeliers hebben we nu een gedragscode waarmee we precies dat bereiken.”

Benn maakte de gedragscode bekend bij het jaarcongres van de National Farmers Union. “Ik verwacht dat alle grote winkelbedrijven de code tekenen. Als ze dat niet doen, dan moeten hun klanten vragen waarom ze niet voor duidelijke en eerlijke etikettering zijn.”

Veel in Groot-Brittannië zelf geproduceerde bacon, ham, worstjes en dergelijke worden gemaakt van uit andere landen afkomstig varkensvlees. De grootste leveranciers daarvan zijn Denemarken, Nederland en Ierland. De varkensorganisaties wijzen er daarbij vaak op dat de varkens zelf ook uit Polen of andere landen afkomstig kunnen zijn. Vooral de National Pig Association maakt er een punt van dat veel van de producten daardoor uiteindelijk afkomstig zijn uit landen waar dierenwelzijn minder zwaar telt dan bij de Britse fokkers. De consument wordt daarbij op het verkeerde been gezet met aanduidingen als ‘Produced in the UK' of ‘Made in the EU'.

De Britse varkenssector werkt zelf aan een verdere verduideling van de herkomst van varkens. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een indeling met termen als ‘buiten gefokt', ‘buiten gemest' en dergelijke. Het varkensschap BPEX hoopt over die regeling binnenkort meer informatie te verstrekken.

Bron: Agrarisch Dagblad