Betoverende groeicijfers binnen de aardappelindustrie, een transformatie van de afzetmarkt, genetische modificatie, de groeiende vraag en het potentieel van aardappelen zelf – dit zijn slechts enkele onderwerpen die CEO Chris Mullie in de Barias-podcast bespreekt met voormalig secretaris-generaal van Belgapom, Romain Cools. Ontdek wat Romain te zeggen heeft over de evolutie, de trends en vooral zijn visie op de toekomst van de aardappelindustrie.
De cijfers liegen niet: België blijft onbetwistbaar de koning van de aardappelindustrie. Jaar na jaar zien we stijgende cijfers, maar is dit altijd een positieve zaak? Romain Cools, expert in de sector, weerlegt deze aanname en benadrukt dat “goede cijfers niet per se goede resultaten betekenen”. De consumentenvraag groeit gestaag, maar België nadert zijn maximale capaciteit. “We kunnen nooit volledig voldoen aan de wereldwijde vraag naar aardappelen”, aldus Romain Cools. De groeiende vraag vormt dus een enorme uitdaging, maar brengt ook opwindende kansen met zich mee.
De ongeëvenaarde kennis in de sector is vanzelfsprekend van groot belang, maar ook de bodem van ons land speelt een cruciale rol. En net deze bodem zal de grote uitdaging vormen de komende jaren. “Onze bodem raakt uitgeput”, vertelt hij. “We moeten meer tijd gunnen aan onze grond, maar dit is een uitdaging gezien de groeiende vraag.” Wat is de oplossing volgens Romain Cools?
Genetische modificatie van aardappelen (GGO) is een hot topic op dit moment. Maar hoe werkt het eigenlijk en wat brengt het allemaal met zich mee op de korte én lange termijn? “Het lijkt erop dat het onderwerp steeds minder gevoelig ligt”, zegt Romain Cools. Steeds meer mensen zijn bereid om eens te luisteren naar wat de wetenschappers te zeggen hebben, en dat is best wel een positieve ontwikkeling, volgens Romain Cools. Ooit hield Europa de rem flink vast als het ging om het genetisch manipuleren van aardappelen. Maar tijden veranderen. Allerlei organisaties zijn bezig met testen om te zien hoe we de aardappelen beter kunnen wapenen tegen ziektes zoals phytophthora, oftewel ‘de plaag'. Benieuwd hoe Romain Cools denkt over GGO en hoe dit de aardappelindustrie kan helpen?
Wanneer we vandaag een supermarkt binnenstappen, zien we een uitgebreid assortiment aardappelproducten liggen. Van vers tot ingevroren, in zijn pure vorm of gecombineerd met andere groenten, de keuzes lijken eindeloos. Maar wat wil de consument eigenlijk? Met kleinere gezinnen, porties die slinken en een veranderende afzetmarkt, moeten aardappelproducenten zich constant aanpassen om relevant te blijven. Ze staan voor de uitdaging om elke dag opnieuw te voldoen aan de veranderende vraag.