HomeDossiersDuurzaamheidSuez deelt kennis om transitie naar circulaire economie te versnellen

Suez deelt kennis om transitie naar circulaire economie te versnellen

Het is een grote uitdaging voor producenten: het circulair maken van hun verpakkingen. Circulariteit begint namelijk niet pas bij de recycling maar al bij het ontwerp van verpakkingen. Grondstoffenbedrijf Suez deelt zijn kennis en ervaring om brandowners en retailers op weg te helpen en zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

In 2017 werd 512 miljoen kilo aan plastic verpakkingen op de markt gezet in Nederland. Daarvan werd 305 miljoen kilo gescheiden ingezameld en 258 miljoen kilo gerecycled tot bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen, zoals shampooflessen en inzamelvaten voor specifiek ziekenhuisafval. Daarnaast worden er nieuwe producten zoals gieters, kinderwagens en onderdelen voor de auto-industrie van gemaakt. Een deel van de verpakkingen is echter niet eenvoudig en hoogwaardig te recyclen.

“Het gaat dan vooral om verpakkingen van zwarte kunststof of biologisch-afbreekbaar plastic, wikkels om frisdrankflessen en verpakkingsmateriaal dat uit meerdere lagen bestaat zoals bij een pakje kaas”, somt Vincent Mooij, recycle-expert bij Suez, op. Deze verpakkingen zijn vaak wel technisch recyclebaar maar operationele recycling is een ander verhaal. De praktijk wijst namelijk uit dat dit soort verpakkingen niet goed gesorteerd kunnen worden of het recyclingproces verstoren van plastic dat wel goed te recyclen is.

Lees verder

Artikel in samenwerking met Duurzaam Bedrijfsleven.