HomeMachinesEtiketteren en printenAltrif Label informeert over printlinten en blanco etiketten

Altrif Label informeert over printlinten en blanco etiketten

Etiketten zijn er in vele soorten en maten. Nadat een etiket is gedrukt moet deze vaak nog worden ingeprint met bepaalde productspecifieke informatie. Denk hierbij aan een THT-datum of een barcode. Dit inprinten gebeurt door middel van printlinten.

Printlinten zijn er in vele verschillende soorten en maten. In dit artikel geeft Altrif Label meer informatie over printlinten en legt het bedrijf uit waar rekening mee gehouden moet worden.

Printlinten

Printlinten zijn linten die in combinatie met een printer worden gebruikt om etiketten van een afdruk te voorzien. De specifieke informatie die op een etiket geprint moet worden kan van alles zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn ingrediënten, artikelomschrijvingen, houdbaarheidsdata, barcodes, symbolen en logo's (zwart). Meestal wordt er met zwarte printlinten geprint, maar er zijn zeker ook gekleurde linten beschikbaar (bijvoorbeeld rood, goud en blauw) voor het in kleur op het etiket printen.

Qua toepasbaarheid worden printlinten voornamelijk gebruikt in combinatie met blanco etiketten. Dit zijn onbedrukte etiketten in elke vorm en afmeting denkbaar met varia aan toepassingen (van adresstickers tot voorraadetiketten). Het is naast het printen met kleurlinten ook mogelijk om bedrukte etiketten te printen. Dan wordt een afdruk op een bedrukt (of onbedrukt) deel van het etiket verkregen. Dit proces is anders dan printen op blanco etiketten, maar zeker mogelijk. Altrif Label kan dit proces vergemakkelijken door bijvoorbeeld het aanbrengen van speciale printvernis.

Inprinten

Een printlint, ook wel een carbon lint genoemd, bestaat uit verschillende lagen, onder andere een inktlaag. Door middel van hitte uit een printer wordt het printlint als het ware gesmolten op het etiket en komt er een afdruk. De geprinte inkt is gelijk droog en het etiket is klaar voor gebruik. Printlinten kunnen wel maar één keer gebruikt worden.

Printers zijn er in verschillende merken waaronder Zebra, Toshiba en Datamax. Deze printers hebben instellingen voor een optimale afdruk. Denk hierbij aan de printsnelheid en de temperatuur. De gebruiker kan hiermee spelen voor een optimaal printresultaat. De daadwerkelijke informatie die gedrukt moet worden wordt ingegeven in een programma wat correspondeert met de printer. Om het etiket succesvol in te printen heeft de gebruiker dus het volgende nodig: etiketten, een printer en printlinten.

Type printlinten

Thermotransfer linten, nog een benaming voor printlinten, zijn er in vele soorten en maten. Belangrijk voor het juiste type lint is het materiaal van het etiket waar op gedrukt moet worden. Altrif Label verkoopt alleen A-kwaliteit linten voor een optimale afdruk. Deze linten geven een kwalitatief goede afdruk (continuïteit van de afdruk is natuurlijk belangrijk) en verminderen de kans op slijtage aan de printkoppen. Kijkende naar de drie type linten die het meest voorkomen, onderscheidt Altrif Label deze aan de hand van de materialen waar zij voor gebruikt gaan worden: wax linten (geschikt voor mat papier), wax/hars linten (geschikt voor gecoat papier en matte kunststoffen) en hars linten (geschikt voor gecoate kunststoffen).

Naast het gebruikte materiaal moet er ook gekeken worden naar de printer. Indien er nog geen printer is, is dit nog niet relevant. Mocht dat wel zo zijn moet Altrif Label dat als drukkerij zeker weten. Verschillende printers hebben verschillende technologieën van aanbrengen. Zonder in teveel detail te treden onderscheidt Altrif Label near edge printers en flat head printers. Altrif Label kan adviseren welk lint geschikt is aan de hand van de printer en het etiket.

Thermo transfer of thermo direct

Een andere methode van inprinten is thermo direct printen. Hier wordt geen gebruik gemaakt van een printlint. Deze techniek werkt op basis van hitte en geeft eveneens een afdruk op een etiket. Let wel, de afdruk met deze methode is korter leesbaar dan met thermo transfer linten (denk hierbij aan weken). Gegarandeerd zijn van een afdruk voor een langere periode (maanden of jaren)? Gebruik dan zeker een printlint.

Bij de wens om thermo direct te printen is materiaalkeuze bij de leverancier belangrijk gezien er speciaal thermische etikettenmateriaal nodig is. Printers kunnen zowel thermo direct als thermo transfer printen. Altrif Label kan eveneens helpen met thermo direct inprinten.

Lees verder