HomeDossiersDuurzaamheidRetail toont interesse voor duurzame tomatendoos

Retail toont interesse voor duurzame tomatendoos

tomatendoos

De tomatendoos, gemaakt van vezels uit stengelmateriaal, staat aan de vooravond van introductie op de markt. The Greenery biedt de kartonnen verpakking op dit moment aan bij verschillende retailers. De eerste oplage van de biobased doos bestaat uit 175.000 exemplaren. Daarin worden tomaten van Duijvestijn verpakt.

plantenstoffen-logo-2014De afnemende partij kan het feit dat zij een biobased verpakking gebruikt meenemen in de marketingmix. Vooral retailers die duurzaamheid als belangrijk beschouwen zijn geïnteresseerd, mede ook omdat tomatenteler Duijvestijn, een koploper op het gebied van duurzaamheid, de tomaten hierin verpakt. The Greenery voert op dit moment gesprekken met retailers. De afnemers willen wel graag garanties zien dat de verpakking daadwerkelijk duurzaam is. Op termijn zijn objectieve maatstaven nodig, zoals wellicht de CO2-footprint, waarop getoetst kan worden..

Er wordt al vooruitgekeken naar een tweede productieoplage van de tomatendoos. Het uitgangspunt daarbij is dat het stengelmateriaal in een zo groot mogelijk deel van het jaar wordt verwerkt tot pulp. Normaliter komt het restmateriaal met name in pieken ter beschikking in het najaar, als de kassen geruimd worden. Er zijn eind vorig jaar tomatenstengels ingekuild om te onderzoeken of de kwaliteit van de stengelvezels behouden blijft. In augustus zijn de ingekuilde stengels eruit gehaald en gehakseld en verwerkt tot pulp. Daarvan kunnen nu circa 200.000 kartonnen dozen worden gemaakt.

De eerste reacties op de biobased verpakking zijn positief. Uit testen blijkt dat de kwaliteit zeker zo goed is als conventionele verpakkingen. De biobased doos is mogelijk zelfs iets sterker. De productie van het karton is wel iets duurder in vergelijking met de huidige verpakking. Er wordt nog onderzocht of de plantresten ook voor andere toepassingen gebruikt kunnen worden. Daarbij valt te denken aan de winning van eiwitten en suikers. Eiwitten zijn nuttig voor de diervoederindustrie en suikers kunnen dienen als grondstof voor industriële toepassingen.

Kijk voor meer informatie op www.plantenstoffen.nl.

Bron: Kenniscentrum Plantenstoffen/AgriHolland