Frisdrankflessen op basis van de groene grondstof polymelkzuur (Poly Lactic Acid, of PLA). Daaraan werken onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research in twee nieuwe projecten samen met de Technische Universiteit Eindhoven en negen bedrijven. Het polymeer PLA is één van de duurzaamste biobased en biologisch afbreekbare grondstoffen voor plastics. Met de ontwikkeling van deze nieuwe biobased materialen draagt Wageningen UR bij aan een Biobased Economy.
De twee onderzoeksprojecten HIPLA en PLAstic bottle werken aan het verbeteren van de eigenschappen van het biobased, op basis van plantaardige grondstoffen, plastic PLA om het geschikt te maken voor nieuwe hoogwaardige toepassingen. Op dit moment wordt dat nog in de weg gestaan door de brosheid, beperkte hittestabiliteit en doorlaatbaarheid van het materiaal. De twee projecten maken deel uit van het Biobased Performance Materials-programma, dat wordt medegefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).
HIPLA (High Impact Poly Lactic Acid)
Het HIPLA-project richt zich op het maken van sterkere en taaiere plastics van polymelkzuur. Om deze moeilijke breekbaarheid en taaiheid (hoge slagvastheid) te bereiken wordt er een nieuw innovatief proces ontwikkeld, waarbij PLA via reactieve extrusie wordt gemodificeerd met vetzuurderivaten. Extrusie is een proces om kunststoffen (polymeren) te smelten, goed te mengen en daarna vorm te geven. Zo ontstaat er een geheel biobased plastic, dat geschikt is voor toepassingen in huishoudelijke apparaten, verpakkingen, auto's – bijvoorbeeld bumpers – en elektronica.
Wageningen UR Food & Biobased Research werkt in het HIPLA-project samen met Croda Europe ltd, HSV Technical Moulded Parts bv, Apeldoorn Flexible Packaging bv en Synbra Technology bv.
PLAstic bottle
In het PLAstic bottle-project wordt een biobased plastic fles met verbeterde eigenschappen ontwikkeld op basis van polymelkzuur (PLA). Tijdens de productie van flessen wordt een plastic verstrekt of opgerekt. In dit verstrekproces en met de toevoeging van specifieke additieven is het mogelijk materiaaleigenschappen, zoals de kristalliniteit, te optimaliseren. De kristalliniteit bepaalt mede de sterkte, de barrière-eigenschappen zoals de doorlaatbaarheid voor koolzuurgas, zuurstof en water, en de thermische eigenschappen van de fles, zoals de maximale gebruikstemperatuur.
In het project werken de Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen UR Food & Biobased Research samen met RedOrange Food bv, Purac Biochem bv. Croda Europe ltd, Synbra Technology bv, FKuR Kunststoff GmbH, Desch Plantpak bv en Constar International Holland (Plastics) bv.
Biobased Performance Materials-programma
In het Biobased Performance Materials-programma werken kennisinstellingen en bedrijven samen aan nieuwe biopolymeren en aan toepassingsgericht onderzoek om de eigenschappen van bestaande biokunststoffen te verbeteren. Hierdoor kunnen deze biobased materialen beter met kunststoffen op basis van aardolie wedijveren wat betreft materiaaleigenschappen én prijs. Deze biokunststoffen zijn toe te passen in bijvoorbeeld plastic flessen, huishoudelijke apparatuur, trein-, vliegtuig- en auto-onderdelen, computerbehuizingen, verf, vloerbedekking en verpakkingsmaterialen.
Het programma wordt gecoördineerd door Wageningen UR Food & Biobased Research.
Kijk voor meer informatie op www.wur.nl.
Bron: Biojournaal.nl