HomeNieuwsBedrijven en personenVIV over de kunst van het verpakken

VIV over de kunst van het verpakken

Verpakkings Industrie Veenendaal (VIV) is een internationaal operende leverancier van verpakkingsmaterialen. “Wij beschikken over een zeer modern productiebedrijf waar wij vele soorten papier en folies bedrukken en verder verwerken voor afnemers in zowel de Food als de non-food industrie”, aldus bedrijfsleider Ben Reefman in Dé Weekkrant.

Het begon in 1953 toen de heer van Barneveld zijn touwgroothandel oprichtte. Nu is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale verpakkingindustrie. Snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen of deze zelf creëren kenmerkt deze bedrijfscultuur. VIV is voortdurend op zoek naar nieuwe materialen, effectieve toepassingen, efficiënte technieken en creatieve ideeën.

Reefman is al meer dan 26 jaar de bedrijfsleider: “Wij zijn uniek in Nederland, in het bedrukken van verpakkingspapier en folie. We draaien de films uit, vervaardigen de poly-meerplaten en beschikken over een indrukwekkend assortiment sleeves. Elke stap in het voorbereidingsproces wordt nauwgezet gecontroleerd door onze specialisten. Elke instelling wordt digitaal opgeslagen voor toekomstige referenties.”

BRC gecertificeerd

Het moderne bedrijf geeft werkgelegenheid aan vijftig personen. Eén van hun specialismen is de zogenaamde Foodpacking. Als men producten wil verpakken waarbij de houdbaarheid een belangrijke rol speelt of op wil vallen door een schitterend design van een verpakking, ook als men kleine oplagen en een korte levertijd wil, dan heeft men aan VIV een betrouwbare leverancier die snel en flexibel is, hoogstaande kwaliteit levert en BRC-lop gecertificeerd is.

“Alleen optimale controle garandeert een subliem drukproces van constante kwaliteit. Daarom beschikken we niet alleen over hi-tech Flexo drukmachines, maar ook over de nieuwste systemen op het gebied van kleurmanagement, viscositeitcontrole en digitale videoweb controle onder hoge snelheid. Het resultaat is een goede nachtrust. Want onze kwaliteit blijft onveranderd op hetzelfde, hoge niveau”, aldus Reefman.
Vooral vanuit de foodsector werd VIV regelmatig geconfronteerd met levertijden die niet haalbaar bleken. Voor het maken van de benodigde druksleeves waren zij afhankelijk van derden. Reden om in Duitsland een hi-tech laser en inliner te kopen. Het bijzondere van deze laser is dat ze nu in staat zijn zelf druksleeves te maken die ze rond kunnen laseren, voor een extreem nauwkeurig drukresultaat. De man die vertrouwd was met deze geavanceerde techniek, hebben ze ook meteen maar in dienst genomen.

Reefman: “Maarschappelijk verantwoord ondernemen staat bij ons hoog in het vaandel. Als verpakkingsspecialist met eigen drukkerij wordt VIV dagelijks geconfronteerd met het milieu en de eisen die de afnemers en de overheid daaraan stellen. Met name in de foodsector zijn de eisen hoog en om hieraan aantoonbaar te kunnen voldoen zijn wij in 2008 B.R.C. gecertificeerd. Niet alleen voor wat betreft de hygiëne is dit certificaat belangrijk, maar het zegt ook iets over het doen en laten van de hele onderneming.”

Het geavanceerde machinepark van VIV vormt de complementaire factor van hun vakbekwame medewerkers. Mens en techniek vullen elkaar aan en hun investeringen in apparatuur, kennis en milieubesparende innovaties bevestigen hun positie als marktleider.

Milieu

“Materiaalkeuze, afvalstromen en luchtvervuiling staan bij ons beslist niet op de laatste plaats. Om eigenschappen van milieuvriendelijke folies te combineren kunnen deze gelamineerd (twee lagen folies aan elkaar lijmen) worden. De bedrukking komt dan aan de binnenkant en komt zo nooit in aanraking met levensmiddelen. De houdbaarheid van levensmiddelen wordt hierdoor vergroot en milieuvriendelijke folies kunnen ingezet worden om dezelfde eigenschappen te creëren dan milieuonvriendelijke varianten zoals PVC. Sinds jaar en dag wordt het afval bij ons gescheiden afgevoerd maar nu is VIV ook zover om de lucht te zuiveren van oplosmiddelen”, aldus de bedrijfsleider.

Reefman besluit: “Oplosmiddelen tasten de ozonlaag aan en daarom is het belangrijk dat de uitstoot schoon blijft. Er is een behoorlijke investering gedaan in een vocsidiser, oftewel een naverbrander. Deze machine zuivert de van de drukmachines afkomstige lucht, door middel van thermische oxidatie. Door toepassing van deze techniek wordt de verontreinigde lucht voor 100% gezuiverd. Een bijkomend voordeel is dat de vocsidiser voor 95% autoterm kan functioneren met als resultaat dat er weinig extra energie wordt verbruikt of verloren gaat. Al met al heeft het milieu voor VIV de volle aandacht en zijn we constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden om tegemoet te komen aan de wensen of eisen van afnemers en overheden.”

Kijk voor meer informatie op www.viv.nl.

Bron: Dé Weekkrant