Uiterlijk op 1 december 2010 wordt het nieuwe Globaal Harmonisatie Systeem (GHS) van kracht voor Europese chemiebedrijven. De EU sluit hiermee aan op de wetgeving die in een groot aantal niet-Europese landen al geldt. De nieuwe EU-norm zal ertoe bijdragen dat chemische stoffen wereldwijd op dezelfde manier worden geïdentificeerd, geclassificeerd en geëtiketteerd. Toshiba TEC en Graphicall Systems hebben met het oog op de nieuwe norm een oplossing ontwikkeld voor de labelling van chemische stoffen en producten.
De oplossing is snel inzetbaar en biedt chemische bedrijven de zekerheid dat ze voldoen aan de nieuwe GHS-wetgeving. De oplossing bestaat uit een tweekleuren thermotransferprintsysteem in combinatie met etiketopmaaksoftware. De software biedt een keuze uit voorgedefinieerde GHS-etiketformaten en -pictogrammen. De nieuwe gevarenaanduiding en voorzorgsmaatregelen zijn standaard beschikbaar in 23 verschillende talen.
De Europese invoering van GHS betekent dat de Risk- en Safety-aanduidingen van de Stoffenrichtlijn plaats maken voor Hazard-en Precautionary-aanduidingen (respectievelijk gevarenaanduiding en voorzorgsmaatregelen). De oude pictogrammen met oranje achtergrond verdwijnen en daarvoor komen nieuwe pictogrammen in een rode ruit in de plaats. Het is niet langer toegestaan om zwarte ruiten te gebruiken of om voorgedrukte rode ruiten leeg te laten. De nieuwe wet vereist minimale etiketafmetingen van de pictogrammen ten opzichte van de verpakkingsinhoud. Daarnaast introduceert EU-GHS de signaalwoorden ‘danger' voor de meest gevaarlijke categorie binnen een klasse, en ‘warning' voor de minder gevaarlijke categorie binnen die klasse.
Het nieuwe etiketteersysteem is een turnkeyoplossing. Om zo flexibel mogelijk te kunnen omgaan met de nieuwe pictogrammen en het bijbehorende rode kader, kan het systeem deze zelf in kleur printen. Door gebruik te maken van thermotransfertechnologie, bereikt het printsysteem afdruksnelheden van meer dan 200 mm per seconde en verwerkt het nagenoeg elk etikettenmateriaal. Door toepassing van de unieke ‘ribbon-save’-technologie zijn de kosten per afdruk bovendien aanzienlijk lager dan bij andere technologieën, stellen de producenten. De speciale samenstelling van de thermotransferlinten zorgt voor een krasvaste en duurzame afdruk op kunststof etiketten.
Bron: Verpakken Totaal