HomeNieuwsStrengere eisen aan kartonnen verpakkingen

Strengere eisen aan kartonnen verpakkingen

De eisen waaraan kartonnen verpakkingen moeten voldoen, worden aangescherpt. De in het gerycled karton aanwezige minerale oliën zorgen nu nog voor te hoge gehalten verzadigde aromatische koolwaterstoffen, zo meldt de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid in haar decembereditie.

In verpakkingskarton van hergebruikte grondstoffen is meestal krantenpapier verwerkt. Minerale olie uit de kranteninkt komt daarbij in het karton op een niveau van 300-1000 milligram per kilogram. Bij kamertemperatuur migreert de olie vanuit het doosje in het verpakte levensmiddel.

Minerale olie

Volgens het Kantonales Labor Zurich kunnen producten als rijst, paneermeel en ontbijtgranen tientallen milligrammen minerale olie uit de verpakking opnemen. Deze olie bevat onder andere verzadigde alifatische koolwaterstoffen en (poly)aromatische koolwaterstoffen.

ADI

Voor zogenaamde ‘food grade’ hoog visceuze minerale olie zonder aromaten is de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) 12 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor alifatische koolwaterstoffen (MOSH) met een lage tot gemiddelde viscositeit (klasse 2 en 3) bestaat een tijdelijke ADI van 0-0,01 mg/kg wat neerkomt op 0,6 mg/kg levensmiddel. Die grenswaarde kan dus 5 tot 50 keer worden overschreden.

Risico

Het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) heeft volgens de Nieuwsbrief VoedselVeiligheid aangegeven dat er nog geen duidelijkheid is over de gezondheidsrisico’s van minerale olie uit karton, maar dat een vermindering van de verontreiniging dringend noodzakelijk is.

Extra reiniging

Maatregelen die worden overwogen zijn: geen krantenpapier meer in karton, gebruik van gerecycled papier en karton beperken, extra reinigingsstap in de kartonfabriek, gebruik van maagdelijke vezels, binnenzakken met barrière-eigenschappen (PET en aluminium), overgaan op drukinkt zonder minerale olie (inkt met sojaolie).

Salmonella

In de december-editie geeft hoofdredacteur Martin Michels verder een fraai overzicht van eigenschappen, voorkomen en gevolgen van een ‘nieuw’ serotype met de onuitsprekelijke naam Salmonella 1,4,[5],12:i:-. Deze wordt de laatste jaren steeds meer aangetroffen bij mens en dier. Het gaat om een variant van Salmonella Typhimurium met afwijkende H-antigenen.

Bisphenol A

In Nieuwsbrief VoedselVeiligheid worden ook  besproken de uitkomsten van het FHO/WHO expertmeeting in Canada over de veiligheid van Bisphenol A, een uitgebreide overzicht van nationale microbiologische richtlijnen voor kiemgroenten, en diverse incidenten en recalls voor onder meer Duitse theeworst, E. coli in ‘Dutch Style Gouda Cheese’, en rodondendrons die honing langs de Zwarte Zee vergiftigen.

Bron: VMT (www.vmt.nl)