HomeNieuwsBedrijven en personenStoropack presenteert prototype van volledig geïntegreerd verpakkingsstation PACK@EASE

Storopack presenteert prototype van volledig geïntegreerd verpakkingsstation PACK@EASE

storopack-packstation-2

Op basis van een studie van het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO (Delft/Amsterdam) heeft Storopack samen met Hüdig + Rocholz (Velbert) en Vanderlande Industries (Veghel, Nederland) een verpakkingsstation ontwikkeld dat deel uitmaakt van de geautomatiseerde intralogistiek. De constructie en ordening van alle elementen is gebaseerd op parameters die volgens de studie tot optimale werkomstandigheden voor het verpakkingsproces moeten leiden. TNO kreeg de opdracht in de volgende fase van het project het prototype te testen en de bereikte efficiëntie van het proces aan te tonen. In plaats van zich te beperken tot ‘ergonomie uit ervaring’, bieden de partners daarmee voortaan een standaard aan die op meetbare resultaten berust.

storopack-logoVanderlande Industries gaf opdracht tot het ergonomische onderzoek. Deze onderneming heeft zich in het verleden reeds beziggehouden met het proces van binnenkomende goederen en orderpicking. Na afloop van de tests bij TNO zal het resultaat van de samenwerking met Storopack en Hüdig + Rocholz vermoedelijk deze zomer worden voorgesteld als het volledig geïntegreerd verpakkingsstation ‘PACK@EASE’.

De drie partners hebben in de praktijk gelijkaardige ervaringen opgedaan: dankzij een verbeterde ergonomie kan de productiviteit bij het verpakken desgevallend met 20% toenemen. Een station dat rekening houdt met lichaamsbouw en lichaamshoudingen en een doordacht verloop van de noodzakelijke handelingen garandeert, maakt een snellere verwerking mogelijk. Medewerkers maken minder fouten en kunnen de activiteit langer volhouden zonder tekenen van vermoeidheid te tonen.

Doorgaans worden de meeste arbeidskrachten van een distributiebedrijf of logistiek centrum aan de verpakkingsstations ingezet. De lopende kosten van de intralogistiek kunnen aanzienlijk dalen als de efficiëntie in deze fase van het arbeidsproces toeneemt.

storopack-packstation-1
Op LogiMAT 2010 werd een volledig geïntegreerd prototype voorgesteld.

Het verpakkingsstation voldoet aan alle vereisten om eenzelfde prestatieniveau te garanderen. De doos met de verzamelde goederen belandt via een licht hellend vlak op de verpakkingstafel, zodat de medewerker er gemakkelijk bij kan. De verpakkingstafel van Hüdig + Rocholz is in hoogte verstelbaar en is bovendien uitgerust met een ondertafel voor hogere dozen en voor het vullen met het beschermend verpakkingsmateriaal. De silo voor de sensorgestuurde verdeling van de luchtkussens Airplus van Storopack wordt recht daarboven aangebracht. Vanderlande Industries zorgt voor integratie in de geautomatiseerde intralogistiek, toevoertechniek en besturing.

De standaarduitvoering kan desgewenst worden aangepast. Zo kan Hüdig + Rocholz elementen toevoegen voor de elektronische gegevensverwerking of het afladen en biedt Storopack behalve luchtkussens ook een integratie met Paperplus Chevron aan.

Over het algemeen wordt er in de intralogistiek tot nu toe weinig aandacht geschonken aan het verpakkingsproces. Bij de planning van een nieuw distributiebedrijf of logistiek centrum behoort verpakking tot de randactiviteiten. En wanneer het over de verbetering van een bestaande inrichting gaat, staat verpakking eerder onder aan de prioriteitenlijst. Hierdoor laten ondernemingen de kans op een hogere productiviteit liggen.

Het ‘PACK@EASE’-verpakkingsstation kan uitkomst bieden. Voor dit project werden alle vereiste competenties gebundeld om grondig na te denken over verpakken als onderdeel van de intralogistiek en een bruikbaar iets voor de praktijk te ontwikkelen. De gecontroleerde ergonomische prestaties van de nieuwe oplossing garanderen doeltreffend, efficiënt en ergonomisch werk.

Kijk voor meer informatie op www.storopack.be.