HomeNieuwsBedrijven en personenSmurfit Kappa durft weer te investeren

Smurfit Kappa durft weer te investeren

smurfit2Smurfit Kappa Solid Board durft weer te investeren. De kartonproducent, met vestigingen in Hoogkerk, Nieuweschans, Oude Pekela en Coevorden, geeft 6 miljoen euro uit om werkgelegenheid te behouden. De 6 miljoen is in het licht van de grote investeringen uit de afgelopen jaar geen indrukwekkend bedrag, maar het is wel een signaal dat er een kentering gaande is. Ook in de kartonsector. Geert Nuus, directeur van Smurfit Kappa Solid Board, beaamt dat: “De bezettingsgraad is goed in alle sectoren. Ik ben daardoor wel verrast, want we zijn eerder uit het dal dan ik gedacht gehad.”

Een paar maanden terug dacht Nuus hardop over deeltijd-ww, maar een aanvraag daartoe is nooit de deur uitgegaan. “In onze sector kun je een langere periode van stilstand niet gebruiken, want als er vraag is moet je snel kunnen reageren. Daarom hebben we de deeltijd-ww niet doorgezet en achteraf is dat verstandig geweest. ”

Op de grafische markt kan Smurfit Kappa momenteel goed uit de voeten maar dat is normaal voor deze tijd van het jaar. “In de kerstperiode is er altijd een piek in de markt”, weet Nuus.

De verpakkingen, goed voor 500.000 ton op jaarbasis, doen het ook goed. Nuus: “Dat heeft met het visseizoen in Skandinavië te maken. We leveren daar heel veel en de vraag is momenteel groot. Dat is mooi, maar we weten tegelijk dat het volgend jaar precies andersom kan zijn.”

Smurfit Kappa Solid Board heeft vooral in Nieuweschans geïnvesteerd. Op een productielijn voor karton kan nu ook papier worden gemaakt, waardoor voorkomen is dat de machine sluit en er circa 25 mensen hun baan verliezen. Verder is er geïnvesteerd in een warmtekracht-koppeling, waardoor de ingezette energie een nuttig rendement van 90 procent heeft (was 50).

Er wordt binnen Smurfit Kappa op dit moment sterk gekoerst op nieuwe producten. “We moeten naar meer duurzame producten”, vindt Nuus, “en ik denk dat er een paar mooie producten aan komen.”

Wereldleider

Smurfit Kappa Solid Board, met vestigingen in Noord-Nederland en Duitsland, is een van de grootste producenten van massiefkarton. Het bedrijf produceert circa 500.000 ton hoogwaardig massiefkarton voor de grafische en de verpakkingsmarkt. In de vier Noord-Nederlandse vestigingen zijn circa 500 medewerkers werkzaam. Moederbedrijf de Smurfit Kappa Group uit Dublin (Ierland) is wereldleider in op papier en karton gebaseerde verpakkingen, met vestigingen in Europa en Latijns Amerika.

Bron: Dagblad van het Noorden