HomeNieuwsSlimme installatie ponst gaatjes in kratten

Slimme installatie ponst gaatjes in kratten

pons

Hoe voorzie je binnen een jaar 50.000 plastic kratten in een opslagsysteem van twaalf gaatjes in de bodem, zonder dat daarbij spanen ontstaan, die de lingerie in de kratten zouden kunnen beschadigen? Gema Punching bedacht de oplossing: een geautomatiseerde ponsinstallatie. Gema Punching in Nieuw Vennep is een gereedschapmakerij, die ponsinstallaties en -gereedschappen maakt voor met name de metaalbewerkende industrie. Het bedrijf levert grotendeels maatwerk, waarbij een stuk eigen engineering komt kijken.

Dat was ook het geval bij de oplossing van het probleem waarmee Trapo Nederland uit Breukelen bij Gema Punching aanklopte. Maar liefst 50.000 kunststof kratten in twee verschillende hoogten moesten worden voorzien van 12 gaten met een doorsnede van 10 mm.

De kratten zijn opgeslagen in een miniloadsysteem in een magazijn en bevatten lingerie in alle soorten en maten. Op last van de brandweer moesten ze worden voorzien van gaatjes. Het magazijn is namelijk uitgerust met een sprinklerinstallatie en als die wordt geactiveerd lopen de kratten vol met bluswater. Dat moet afgevoerd worden om te voorkomen dat de complete opslaginstallatie door het oplopende gewicht in elkaar zakt. Trapo heeft van de verzekering 12 maanden de tijd gekregen om het probleem op te lossen.

Trapo, leverancier van logistieke oplossingen voor productie- en verpakkingsafdelingen, onderzocht verschillende opties. De eerste was het vervangen van alle kratten door exemplaren met gaatjes. Maar dat was een kostbare operatie van 1 miljoen euro. Het weggooien van de bestaande kratten zou namelijk een kapitaalvernietiging betekenen van 4 ton (8 euro per krat), terwijl voor elk nieuw krat met gaatjes 12 euro moest worden neergeteld. Vervolgens werd overwogen om goedkope arbeidskrachten gaatjes in de kratten te laten boren. Maar ook dat was geen oplossing. Een dergelijke booroperatie zou ongetwijfeld leiden tot het achterblijven van krullen in de kratten, hetgeen bij een delicaat product als lingerie uit den boze is. Eén krul is al funest.

Zo kwam men uiteindelijk uit bij ponsen, een volledig spaanloze bewerking. Gema Punching, een zusteronderneming van F. Hoffmann speciaalmachines en gereedschappen uit Zwijndrecht, heeft een ponsinstallatie ontwikkeld, die in het transportsysteem wordt geplaatst. In het miniloadsysteem heeft elk krat zijn eigen locatie. Een robot haalt de kratten uit dit systeem en biedt ze aan een operator aan. Die haalt de benodigde goederen er uit en plaatst het krat weer in het voortdurend draaiende transportsysteem. Zodra een krat leeg is en op het transportsysteem staat, wordt deze nu door de ponsinstallatie gevoerd. Diverse sensoren zorgen voor controle van de juiste positie. Als het krat goed staat, komt een signaal vrij om de ponsinstallatie te bedienen. Het stempel zakt naar beneden en de nippels ponsen het gatenpatroon in het krat. Na deze bewerking gaat het stempel weer omhoog. Het systeem geeft het krat vrij voor verder transport.

Alle kratten zijn voorzien van een unieke barcode. Aan de hand daarvan, alsmede met behulp van een sensor wordt elk krat tijdens de rondloop in het transportsysteem gecontroleerd op de aanwezigheid van het vereiste gatenpatroon. Is dat aanwezig, dan zal het krat normaal doorgetransporteerd worden. In het begin zal de ponsinstallatie veel in gebruik zijn, na verloop van tijd zal dit minder worden. Desondanks staat de installatie voortdurend standby, om ervoor te zorgen dat de hele operatie binnen 12 maanden wordt gerealiseerd.

Bron: Metaalnieuws