HomeDossiersDuurzaamheidRoyal FloraHolland vervangt komende jaren vijf miljoen oude fusten

Royal FloraHolland vervangt komende jaren vijf miljoen oude fusten

Royal FloraHolland vervangt in de komende vijf jaar stapsgewijs zo'n vijf miljoen ‘oude' fusten voor nieuwe. Het levert de sector een forse beladingswinst op. Recyclaat van de oude bloemenemmers wordt gebruikt voor de nieuwe emmers. Uiteindelijk keren alle oude fusten terug als nieuwe bloemenemmer.

Al bijna veertig jaar is de bloemenemmer type Fc577 in de sierteeltsector in omloop. Ondanks dat de emmers onverwoestbaar zijn, nadert dit tijdperk zijn einde. Royal FloraHolland – de coöperatie van veilingen van snijbloemen en planten – introduceert een nieuw fust: de Fc588. De opvolger van de Fc577 doet dit jaar stapsgewijs zijn intrede. Naar schatting worden in de komende vijf jaar zo’n vijf miljoen ‘oude’ fusten vervangen. Het levert de sector een forse beladingswinst op.

Een van de rollen van Royal FloraHolland is om de keten van goede transportverpakkingen te voorzien. De coöperatie beheert verschillende meermalige pools. De vraag om een nieuw bloemenfust ontstond vanuit de handel. Bloemen worden steeds vaker op zogenoemde CC-karren vervoerd; dit zijn rolcontainers met verschillende etages. Op elke laag passen ‘maar’ vier Fc577-emmers. In de lengte steken ze uit en in de breedte blijft er ruimte over. Van het nieuwe Fc588-fust passen er zes emmers per laag op de CC-containers. Een andere belangrijke logistieke drager voor bloemen is de aluminium stapelwagen. Die heeft standaard drie legborden (ook wel bledden genoemd), die op verschillende hoogtes kunnen worden vastgesteld. Bij deze stapelwagens stijgt de beladingswinst van negen naar tien bloemenfusten per laag.

Royal FloraHolland startte zo’n twee jaar geleden met een businesscase voor een nieuw bloemenfust. “We zijn een belangrijke schakel tussen de klant en de kweker en signaleerden het ongemak met de oude fusten al enige tijd. We hebben met verschillende partijen uit de keten samengewerkt aan de ontwikkeling van de Fc588. Omdat iedereen in de sector hetzelfde belang heeft, namelijk het efficiënter en duurzamer maken van de keten, verliep dat goed”, vertellen de verpakkingsadviseurs Jacco Duindam en Mathieu Wensveen van Royal FloraHolland.

Lees de reportage in de online rubriek Duurzaam Door(ver)pakken van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV).

Lees verder