HomeMachinesAandrijven en besturenRobots helpen bij het inpakken

Robots helpen bij het inpakken

tum-logoSamen met projectpartners uit de industrie onderzoeken wetenschappers van de TU München in het kader van een EU-onderzoeksproject hoe robots medewerkers kunnen helpen bij het inpakken van grote LCD beeldschermen. Het doel is dat de zware job in de toekomst door robots moet worden uitgevoerd. Tegelijkertijd moeten de relatief hoge verpakkingskosten omlaag, zodat vooral de Europese middenstand internationaal concurrerend kan blijven. Dat staat te lezen op de website van AT-Aandrijftechniek.

Het probleem

Nadat een verpakker het karton heeft gevouwen en in elkaar geniet, moet hij zich ver strekken om onderin de doos een laag schuim en de zachte beschermfolie aan te brengen. Dan doet de verpakker een stapje terug op veiligheidsafstand van de robotarm, die de tot 30 kg zware tv in de doos tilt. Daarna zorgt de verpakker nog voor de aanvullende set met toebehoren zoals luidspreker, afstandsbediening, aansluitkabel en gebruiksaanwijzingen. Nu nog schuim er bovenop en de doos kan gesloten worden.

Vooral het vooroverbuigen in de doos is voor medewerkers belastend. De gebruikelijke robot kan dit werk echter niet uit handen nemen. Van grote en dure tv's worden elke dag per productvariant maar een paar exem-plaren verpakt. Automatische oplossingen voor alle varianten zouden te duur worden. De mens werkt hier flexibeler en beter.

De oplossing

Onderzoekers van de TU München ontwikkelen samen met partners uit de industrie een nieuwe generatie hulprobots om verpakkers terzijde te staan. Daarvoor moeten de robots niet alleen leren hoe ze flexibeler met de productvarianten om moeten gaan. Ze moeten ook gevoeliger worden naar hun omgeving toe, zodat ze veilig met mensen kunnen samen-werken. Dat is precies de specialiteit van de TUM-wetenschappers. In het onderzoeksverband CoTeSys in München ontwikkelden de wetenschappers al basis voor de communicatie tussen mens en machine en werken met de “cognitieve fabriek” aan een productievorm, waarbij de robot en de mens samenwerken.

Doel van het CustomPacker project is, dat de robot het zware werk van de verpakken overneemt terwijl de verpakker niet meer op veilig-heidsafstand hoeft te gaan staan als de robot aan de beurt is. Er wordt sneller ingepakt als ze allebei hun sterke punten inzetten: de robot de kracht, de mens de slimme en flexibele afhandeling van kleine onderdelen. Televisies en later ook andere elektronica kan op deze manier sneller en met minder gevolgen voor de gezondheid in een doos worden verpakt.

Europees project

De Europese Unie verwacht veel van het project zoals een competitief voordeel voor kleine en middelgrote ondernemingen in Europa, met name in het licht van producenten uit Azië. Het projectconsortium CustomPacker is samengesteld uit zeven internationale partners, waarbij de TU München met de Lehrstuhl für Mensch-Maschine-Kommunikation (MMK) en het Institut für Werkzeugmaschinen und Betriebswissenschaften (IWB) de coördinatie uitvoeren. Daarnaast zijn kleine en middelgrote ondernemingen en onderzoeksinstituten uit Spanje (Tekniker), Finland (VTT), Oostenrijk (Profactor, FerRobotics) en Duitsland (Loewe, MRK Systeme) bij het project betrokken.

custompacker

Kijk voor meer informatie op www.custompacker.eu.

Bron: AT-Aandrijftechniek