HomeNieuwsBedrijven en personenRemo-Frit gaat meer groene stroom produceren

Remo-Frit gaat meer groene stroom produceren

remofritDe aardappelverwerker Remo-Frit in Verrebroek gaat zijn productie van groene stroom fors opdrijven. Het bedrijf vergist aardappelschillen tot biogas. Een gasmotor van 630 kW zet dat gas om in elektriciteit en warmte. Remo-Frit gaat nu een extra gasmotor van 1.500 kW en twee extra windmolens van 500 kW installeren. Unizo maakte deze week bij Remo-Frit bekend dat al 5.000 Vlaamse kmo's investeerden in groene energie. De zelfstandigenorganisatie lanceerde een oproep om bedrijven rechtstreeks te subsidiëren voor het produceren van groene energie.

Het huidige systeem met groenestroomcertificaten is te complex, zo luidt het. Volgens hoogleraar Piet Van den Abeele kan de productie van groene energie nog fors opgekrikt worden als er een nieuwe manier van subsidiëring komt. De huidige overheidsteun is te ingewikkeld en niet voor elke ondernemer even toegankelijk. Rechtstreekse steun zou de administratieve rompslomp in elk geval doen afnemen, want dan is er geen omweg meer langs de grote elektriciteitsleveranciers.

Remo-Frit is overigens het schoolvoorbeeld van de problemen die een kmo kan ondervinden bij installaties voor hernieuwbare energie. Het nam acht jaar geleden zijn biogasinstallatie in gebruik. Maar omdat Vlaanderen toen nog geen warmtecertificaten had ingevoerd, krijgt het bedrijf nog altijd geen vergoeding voor de opgewekte warmte, in tegenstelling tot recent opgestarte installaties.

Bron: Vilt.be