HomeNieuwsBedrijven en personenPSM pallets uit de hand gelopen hobby

PSM pallets uit de hand gelopen hobby

Naast hun agrarische bedrijf wilden Jack en Geurtje Liefting nog iets anders doen. Wat was nog niet direct duidelijk, maar een telefoontje van iemand die ineens pallets wilde hebben heeft er voor gezorgd dat PSM pallets is ontstaan.”Toen ik gebeld was wilde ik ze ook leveren, maar ik had helemaal geen speciaal gereedschap om pallets te maken. Ik had wel pallets en toen heb ik samen met m'n vrouw de hele nacht doorgewerkt om ze te repareren en de volgende dag kon ik ze afleveren. Meteen daarna wilde die klant weer een vracht pallets en zo is het eigenlijk ontstaan. Je kunt het zien als een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Jack Liefting.

psmpalletsWanneer men het terrein bij hun woning oprijdt is er naast de opslag binnen nog een terrein waar metershoog de pallets staan. Allemaal klaar om wanneer de klant dat wil weer afgeleverd te worden.

In november 1998 gingen Jack en Geurtje van start met PSM Pallets. Jack moest van vooraf aan beginnen. “Ik weet nog goed dat ik toen in het begin een spijkerpistool leende, maar begreep heel best dat wanneer iemand pallets bestelde je gewoon aan de slag moet. Het gekke is dat het heel vaak gebeurt dat iemand op het laatste moment pallets bestelt. Nog onlangs werd ik 's avonds, zo rond kwart voor negen, gebeld door iemand die als het even kon een kwartier later pallets wilde hebben”, zegt Jack.

In het begin pakte Jack alles aan en naast standaardmaten maakte hij ook incourante maten.Liefting: “In dit soort werk heb je te maken met heel veel soorten, maten en types van pallets. Standaardmaten zijn voor wat betreft het vervoer het voordeligst. Als je nu kijkt naar het vervoer van broedeieren, dan moeten die geladen worden op pallets van 1.25 bij 95 cm. Doe je dat niet dan geeft bij vervoer over langere afstanden gewoon veel problemen. Er mag daar dan gewoon geen speling tussen zitten. Kijk je naar de standaardmaten, dan is het zo dat ook daarin al heel veel mogelijk is. Zo kennen we de omloop, kruisdek, dwarsloop, met vleugel en balk, om maar enkele palletsoorten te noemen. En ja, die zijn er ook verschillende maten, uitvoeringen en kwaliteit.”

Wekelijks koopt Jack partijen pallets op. Hij vervoert ze dan naar zijn bedrijf in Renswoude. Daar worden ze eerst gesorteerd en vervolgens helemaal nagekeken. Daar worden gesorteerd en helemaal nagekeken, zonodig ontmantelt en gerepareerd. Jack is voor de in- en verkoop en het transport en daarnaast alle andere bijkomende werkzaamheden. “‘We hebben plezier in ons werk”, legt Geurtje uit. “Het leuke van ons werk is ook dat we weer iets goeds maken, zodat er weer een gangbaar product kan worden afgeleverd.” De pallets komen voornamelijk in de regio terecht. “Ik heb ook wel handel door het hele land”, legt Jack uit. “De afnemers versturen de pallets over de hele wereld.” Nieuwe pallets krijgt hij vaak geleverd vanuit Polen en de Oekraïne. Liefting wijst er tenslotte op dat service heel belangrijk is. Afspraak is afspraak, want men moet op je kunnen rekenen. Op die manier heb ik al diverse klanten binnengehaald, zo besluit hij.

Kijk voor meer informatie op www.psmpallets.nl.

Bron: ScherpenzeelseKrant.nl