Het sorteren en inpakken van voedingsmiddelen kan fexibeler, kleinschaliger en slimmer met behulp van robots, die eerst de kwaliteit en versheid beoordelen en daarna gelijk een verpakking op maat met etiket leveren. Het Europese project PicknPack, dat wordt geleid door Wageningen UR en dat in september van 2012 start, is daar op gericht.
“Neem een kant-en-klaar maaltijd van vlees, aardappelen en groente”, zegt Frans Kampers, innovatiecoördinator bij Food and Biobased Research van Wageningen UR. “Nu worden de eigenschappen en kwaliteit van de ingrediënten gescheiden bepaald. Wij willen dat via automatisering integreren.” Sensoren moeten kwaliteit en houdbaarheid van het gebraden vlees, de gekookte aardappels en de gestoomde groente bepalen, ze daarna sorteren en in een bakje leggen, waarna de maaltijd wordt verpakt en geseald, waarbij gelijk de houdbaarheid en afzender op de verpakking wordt geprint. Dat vergt veel automatisering, machinebouw en robotica en daar gaat het project PicknPack zich op richten.
Voordeel van een robot ten opzichte van mensen aan de lopende band, is dat de robot de eentonige arbeid 24 uur per dag volhoudt, zegt projectcoördinator Erik Pekkeriet van Wageningen UR Glastuinbouw, die het onderzoek samen met Frans Kampers en Rick van de Zedde van Food & Biobased Research uitvoert. Bovendien kan het verpakken van voedsel met een robot bij 4 graden Celsius en weinig zuurstof plaatsvinden, wat de houdbaarheid van de voeding ten goede komt.
De Europese Unie draagt 8,8 miljoen euro bij aan het project. Daarvan gaat 1,8 miljoen euro naar Wageningen UR. Andere deelnemers zijn de universiteit van Leuven, die zich richt op sensoren, de universiteit van Manchester die zich concentreert op data-uitwisseling tussen systemen en een Deens onderzoeksinstituut dat zich richt op flexibele verpakking, waarbij de vorm van de verpakking wordt aangepast aan het product. Onder de 14 deelnemers is ook de Engelse supermarktketen Marks & Spencer.
Bron: FoodHolland