Home Dossiers Duurzaamheid PaperFoam maakt afbreekbare verpakking op basis van aardappelzetmeel

PaperFoam maakt afbreekbare verpakking op basis van aardappelzetmeel

videoMet een mengsel van aardappelzetmeel, houtvezel en wat toevoegingen probeert het Barneveldse bedrijf PaperFoam de verpakkingsmarkt te veroveren. Het materiaal dat de onderneming produceert lijkt op piepschuim, maar kan gewoon bij het oud papier. Het bedrijf werd in 1998 gestart door oud-medewerkers van Avebe. Zij hadden binnen dat bedrijf veel onderzoek gedaan naar manieren om zetmeel om te zetten in plastics. Toen Avebe besloot het project stop te zetten, was dat aanleiding de activiteiten zelfstandig voort te zetten en dat leidde tot de oprichting van PaperFoam. De zaken gaan goed. Het materiaal wordt inmiddels ook in Denemarken, Maleisië en de Verenigde Staten gemaakt.

Het verpakkingsmateriaal van PaperFoam is veel vriendelijker voor het milieu dan op aardolie gebaseerde producten, stelt Mark Geerts van het Barneveldse bedrijf. De CO2-emissie die met het gebruik samenhangt is beduidend lager. Bij de productie wordt bovendien heel weinig water en energie gebruikt in vergelijking tot materiaal dat uit pulp wordt gefabriceerd.

Bijzonder aan PaperFoam is ook dat het om een zeer licht materiaal gaat. Het weegt maar 180 gram per liter. Dat komt omdat er met geschuimd zetmeel wordt gewerkt.

Klik hier voor de video van PaperFoam.

Kijk voor meer informatie op www.paperfoam.com of klik hier om het volledige artikel te lezen.

bron: De Pers/Food Holland