HomeDossiersDuurzaamheidOverheid New York steunt koolstofdioxide-plastic

Overheid New York steunt koolstofdioxide-plastic

novomer-braskemTwee overzeese bedrijven zetten in 2010 een nieuwe stap richting duurzame polymeren. Novomer uit Boston gaat van start met de productie van verpakkingsplastic uit koolstofdioxide en de Braziliaanse oliemaatschappij Braskem onderzoekt de mogelijkheden voor een grootschalige productie van bioplastics uit suikerriet. Koolstofdioxide is niet alleen een bedreiging voor het klimaat, het kan ook als grondstof dienen, bijvoorbeeld voor het maken van plastics.

Novomer, een spin-off van Cornell University, heeft een katalysator ontwikkeld om onder lage temperatuur en druk polycarbonaten te maken uit het broeikasgas. Op deze manier kost de productie van de polymeren een stuk minder energie dan gebruikelijk, terwijl daarbij koolstofdioxide wordt gebonden.

Het bedrijf (waarmee DSM een samenwerking is aangegaan) zet nu voor 800.000 dollar een productiefaciliteit neer op pilotschaal. De installatie komt te staan bij Kodak Specialty Chemicals in Rochester, New York, en wordt mede gefinancierd door de New York State Energy Research & Development Authority.

Het geproduceerde polymeer (polypropyleencarbonaat, PPC) zou als verpakkingsmateriaal superieur zijn ten opzichte van de huidige generatie verpakkingsmaterialen. Het is stijver, meer schokbestendig en laat slechter zuurstof door dan polystyreen of polyvinylchloride. PPC is te gebruiken als spuitgietbaar plastic of als bindmiddel. PPC zou vooral geschikt zijn als tijdelijk bindmiddel voor elektronica; aangezien het onder hoge temperaturen gemakkelijk afbreekt tot koolstofdioxide en water, is het verpakkingsmateriaal zonder een spoor achter te laten weg te branden. Novomer is van plan genoeg harsen en films van PPC te maken zodat klanten het als verpakkingsmateriaal kunnen uitproberen. Volgens Novomer moet het CO2-plastic op den duur de concurrentie aankunnen met de op olie gebaseerde polymeren.

Ook Braskem komt met nieuws over groene plastics. De Braziliaanse oliemaatschappij start samen met de Deense enzymenfabrikant Novozymes een onderzoeksproject voor de productie van polypropyleen uit suikerriet. Braskem heeft al op kleine schaal polypropyleen vervaardigd uit bio-ethanol, maar wil nu direct gaan werken met suikerriet als grondstof. Het bedrijf hoopt de fermentatietechnologie van Novozymes te kunnen combineren met de eigen expertise van chemische technologie en thermoplastics. Het onderzoek zal minimaal vijf jaar in beslag nemen.

Braskem is de laatste jaren steeds meer actief op het gebied van biopolymeren. Momenteel bouwt de Braziliaanse oliemaatschappij al een installatie voor een jaarlijkse productie van 200.000 ton polyethyleen uit bio-ethanol. Deze fabriek moet medio 2010 klaar zijn voor productie. Braskem heeft ook al een contract gesloten met Tetra Pak voor de afname van het ‘groene’ polyethyleen.

Bron: Technisch Weekblad