Inkopers en retail gaan niet zo makkelijk over op hernieuwbare, biologisch afbreekbare kunststofverpakkingen. Ondanks dat consumenten positief denken over deze verpakkingen stappen inkopers en retailers er niet graag op over vanwege de hogere kosten en met name het nog geringe hergebruik.
Volgens een onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research in het project ‘Natuurlijk Verpakt’ zou er ook voor milieuvriendelijke verpakkingen een inzamelstructuur moeten komen die de verpakkingen inzamelt, scheidt en verwerkt. Daarvoor zijn aanpassingen bij de sorteerbedrijven nodig, technisch is het geen probleem. Onderzoekers vinden het zonde dat ook milieuvriendelijke verpakkingen de verbrandingsoven in gaan.
Inmiddels zijn vele soorten verpakkingen in de handel, die hernieuwbaar, biologisch afbreekbaar of composteerbaar zijn of een combinatie van deze eigenschappen hebben. Er zijn toepassingen voor flowpack, open zak, krimpfolie, open schaal, klemdeksel, topseal en rekwikkel. Daarnaast zijn er gebruiksartikelen als vuilniszakken, wegwerpservies (bier), bekers etc. Uit recent onderzoek van Wageningen UR blijkt bovendien dat de kwaliteit van paprika’s en trostomaten verpakt in PLA-schalen en -folies hoger lijkt te scoren dan in de traditionele kunststoffen.
Bron: BioKennis/SierteeltNet