Wie champignonconserven zegt, zegt Lutèce. Opgericht als een importbedrijf van ‘champignons de Paris', groeide het bedrijf in een eeuw tijd uit tot Europees marktleider in champignonconserven. Honderd miljoen kilogram worden er per jaar verwerkt, bijna allemaal afkomstig van Nederlandse kwekers. Het Limburgse bedrijf viert dit jaar zijn 100ste verjaardag. Om dit jubileum luister bij te zetten, produceerde O-I, wereldleider in glasverpakkingen, een bijzondere pot waarop in reliëf een feeststempel werd aangebracht.
1910. In Parijs ontdekt de Belg Jules Vercruysse de champignon, in die tijd een gewild luxeproduct bij de bourgeoisie. Vercruysse besluit de delicatesse te importeren naar België en richt een bedrijf op: Lutèce is geboren.
Lutèce groeide razendsnel en was begin jaren 1950 de grootste vershandelaar van champignons in Europa. De paddenstoelen kwamen al lang niet meer alleen uit Frankrijk, maar ook uit de Limburgse mergelgrotten in Nederland en België. In 1952 werd in Nederland bovendien met de bovengrondse teelt gestart in zogeheten ‘champignonhuizen' met ventilatie en verwarming. De prijs van deze champignons lag beduidend lager dan die uit de grotten wat de productievolumes snel deed toenemen.
In glas verpakt
In 1959 sloeg Lutèce een nieuwe richting in en startte met de verwerking van champignons en de verkoop van champignonconserven. Toen werden voor het eerst glasverpakkingen gebruikt. Al zag de champignonpot van toen er net iets anders uit dan nu.
“Champignons werden toen nog verpakt in groentenpotten”, vertelt Manon Meijers van Lutèce. “Pas later is gekozen voor een slankere en hogere pot, die voordien eigenlijk vooral voor aspergeconserven werd gebruikt. Deze glazen pot vind je nog steeds in vijf formaten: 212 ml, 314 ml, 370 ml, 580 ml en een hele grote van 1.700 ml die vooral voor de horeca is bestemd.”
Lutèce verwerkt tegenwoordig 100 miljoen kilogram champignons per jaar. Die worden naar 50 landen over de hele wereld geëxporteerd, met als voornaamste afzetmarkten Duitsland, Frankrijk, de Benelux, maar ook Rusland, Oekraïne, Noord- en Zuid-Amerika.
Een aanzienlijk deel van Lutèce’s champignonconserven zijn in glas verpakt. “De vraag naar glas blijft”, zegt Meijers. “Voor consumenten is het belangrijk dat ze de kwaliteit van de champignons kunnen zien door het glas heen. En dat kan je echt. Onze champignons worden zo vers mogelijk verwerkt om de structuur en kwaliteit optimaal te bewaren. Binnen 24 uur, en vaker nog binnen 12 uur, nadat ze werden geplukt, zijn onze champignons verwerkt en verpakt.”
Exclusieve pot
Ook voor de smaak is de glasverpakking belangrijk. “Glas is inert en bewaart de smaak en het aroma van een product perfect”, aldus Hans Lindeman van O-I in Nederland. O-I levert al decennialang glazen potten aan Lutèce.
Dat er naar aanleiding van de 100ste verjaardag een bijzondere versie van de standaard glasverpakking moest worden gemaakt was dan ook snel beslist. “In samenwerking met Lutèce produceerden we een pot van 370 ml, met op het etiketvlak een stempel ‘100 jaar Lutèce' in reliëf aangebracht”, aldus Hans Lindeman. Ook het label en de sluiting kregen een feestelijk tintje. De pot is voor Lutèce een blijvende herinnering aan de 100ste verjaardag. En een exclusieve herinnering, want er werden maar enkele duizenden exemplaren van gemaakt.
Kijk voor meer informatie op www.o-i.com.