HomeDossiersDuurzaamheidNovamont ontwikkelt sterke bio-folie voor food

Novamont ontwikkelt sterke bio-folie voor food

novamont

De Italiaanse producent van bioplastics Novamont heeft een nieuwe verpakkingsfolie voor voedingsproducten ontwikkeld die net zo sterk en rekbaar zou zijn als traditionele kunststoffen. De bio-folie is in principe geschikt voor alle voedingstoepassingen, ook voor vette of zure substanties. Novamont werkt allereerst aan de verpakking van vlees, zo meldt Food Holland.

novamont-logoDe nieuwe biofolie werd geïntroduceerd op de K 2010 vakbeurs in Düsseldorf als onderdeel van de lijn Mater-Bi bioplastics. Het materiaal werd ontwikkeld voor de private markt maar Novamont verwacht het in 18 maanden geschikt te hebben voor de industriële food markt als cling film. Het biologisch plastic wordt geproduceerd uit plantaardige olie. Uit testen blijkt volgens Novamont dat de folie zeer geschikt is voor verpakking van vlees vanwege de barriëre-eigenschappen voor zuurstof en het behouden van de rode kleur van het vlees. Er zijn contacten gelegd met machinefabrikanten. Er wordt gestreefd om het biofolie geschikt te maken voor alle soorten machines.

De verpakkingsfolie is afbreekbaar en is gecertificeerd volgens de standaard EN13432 als composteerbaar. De folie bevat geen weekmakers of additieven die in de voeding terecht kunnen komen en heeft dezelfde technische karakteristieken qua sterkte en rek als traditionele kunststoffolies, zegt Novamont. De mechanische eigenschappen komen dicht in de buurt van PVC en zijn beter dan PE. De biofolie is net zo transparant.

Kijk voor meer informatie op www.materbi.com.

Bron: Food Production Daily/Food Holland