HomeNieuws"Nog veel fouten in productinformatie"

“Nog veel fouten in productinformatie”

GS1 Nederland heeft een groot deel van het actieve assortiment in de supermarkten en drogisterij opgemeten en gewogen in distributiecentra van verschillende retailers. Meer dan 35% van de gemeten artikelen bevat nog fouten. Handel en industrie uit levensmiddelen en drogisterij besloten dat eind 2012 bedrijven 100% moeten scoren op alle procesverstorende productkenmerken van de artikelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om afmetingen en artikelcodes van producten die in de centrale GS1 DAS-artikelpool staan. De slechte kwaliteit van artikelgegevens, de basis voor alle logistieke en commerciële processen, leidt tot vele miljoenen euro's aan faalkosten.

Om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van de gegevens over afmetingen en gewicht van producten in GS1 DAS heeft GS1 Nederland een groot deel van het actieve assortiment opgemeten en gewogen in distributiecentra van verschillende retailers. De verkregen data wordt dan vergeleken met de data in de centrale artikeldatabase GS1 DAS. In de distributiecentra van supermarkten en drogisterijen zijn in totaal tot nu toe ca.11.000 DKW-artikelen gemeten en gewogen.

Terugkoppeling

De productkenmerken die worden gemeten zijn lengte, breedte, hoogte en brutogewicht. De verkregen data wordt vergeleken met de gegevens in GS1 DAS. De beschikbare resultaten zijn via de GS1 DAS datakwaliteit checker teruggekoppeld aan de betreffende leveranciers. Zo kunnen zij precies zien waar nog fouten worden geconstateerd en kunnen zo gericht de kwaliteit van hun artikelgegevens verbeteren.

Marco van der Lee, sectormanager levensmiddelen en drogisterij GS1 Nederland: “Meer dan 35 procent van de gemeten artikelen bevat nog fouten. Wij merken echter dat leveranciers de ‘sense of urgency' om de kwaliteit van artikelgegevens op orde te hebben onderkennen. Zij werken hard aan het verbeteren van de kwaliteit van artikelgegevens. De streekproeven zijn een aanvulling op het programma van GS1 Nederland om bedrijven te helpen de kwaliteit van artikelgegevens te verbeteren.”

Extra steekproef voor slechte scores

Medio 2012 volgt een tweede kleinere steekproef voor deelnemers die niet goed scoren in de eerste steekproef. Vanaf september wordt de definitieve score per leverancier vastgesteld.

Bedrijven in de levensmiddelen- en drogisterijsector, die zitting hebben in de GS1 DAS-stuurgroep, hebben bepaald dat als de kwaliteit van artikelgegevens na de tweede steekproef nog steeds onvoldoende is, de betreffende GS1 DAS deelnemers verplicht worden hun volledige assortiment op eigen kosten te laten meten.

Kijk voor meer informatie op www.gs1.nl.