HomeDossiersDuurzaamheid"Natuurlijke en hernieuwbare verpakkingen kunnen milieuwinst opleveren"

“Natuurlijke en hernieuwbare verpakkingen kunnen milieuwinst opleveren”

wur-logoBiologische producten, met name groenten en fruit, worden vaak verpakt in nieuwe, bijpassende materialen, gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen zoals schaaltjes en folies. Onderzoek van Wageningen UR Food & Biobased Research heeft aangetoond dat deze inderdaad milieuvriendelijker zijn, al zijn er verschillen. Maar hernieuwbare en natuurlijke verpakkingen zouden een nog groter milieuvoordeel bereiken als ze beter zouden worden hergebruikt.

De onderzoekers hebben gekeken naar allerlei nieuwe materialen zoals schaaltjes van suikerrietvezels en -pulp, PLA schaaltjes en PLA folies. Alle materialen in deze eerste categorie scoren op milieuprestaties beter dan de traditionele kunststoffen verpakkingen. Bij een tweede categorie met zetmeelblendfolies – zoals gebruikt bij vuilniszakken – is het voordeel in milieubelasting beperkt. De onderzoekers benadrukken dat andere factoren, zoals houdbaarheid van de producten in de verpakking, per saldo minstens zo bepalend zijn voor de totale milieubelastingbelasting van het product als het verpakkingsmateriaal.

De onderzoekers concluderen dat hernieuwbare en natuurlijke verpakkingen een nog groter milieuvoordeel bereiken als ze beter zouden worden hergebruikt. Verpakkingen zouden dan via de huidige inzamelstructuur van kunststof verpakkingen moeten worden ingezameld en verwerkt. Technisch is dat geen probleem; het vergt alleen aanpassingen bij de sorteerbedrijven.

Klik hier het rapport Natuurlijk Verpakt op de site van Wageningen UR Food & Biobased Research.

Bron: Wageningen UR Food & Biobased Research/FoodHolland