HomeNieuws'Nanostenen' coating op verpakking verlengt houdbaarheid food

‘Nanostenen’ coating op verpakking verlengt houdbaarheid food

video1texas-university-logoEen innovatieve coating van kleideeltjes maakt een verpakking veel minder doorlatend voor zuurstof en kan de houdbaarheid verlengen. De coating bestaat uit een nano-dunne film van kleideeltjes met polymeren en ziet er onder de microscoop uit als een laag stenen met cement ertussen. Hij is ontwikkeld door onderzoekers van de afdeling Mechanical and Chemical Engineering van Texas A&M University.

De dunne coating is 100 nanometer dik en bevat 70% klei en 30% polymeren. Hij is milieuvriendelijker dan de huidige plastics, zegt onderzoeksleider Dr Grunlan van Texas A&M University. De coating wordt op bestaande verpakkingsfolie, zoals PLA, PET, polystyreen of polycarbonaar gesprayd of gedipt en maakt de verpakking steviger en 100 keer minder doorlatend voor zuurstof dan een siliconenoxide coating. De onderzoeker noemt de nieuwe coating de meest ondoorlaatbare die op dit moment op de markt is.

Dr Grunlan werkt nog aan betere weerstand tegen vocht. In de kleicoating kunnen in de toekomst antimicrobiële stoffen en stoffen die UV-licht blokkeren worden ingebouwd. Er wordt gezocht naar een voedingsmiddelenfabrikant om de verpakking in de praktijk te testen.

Bron: Food Production Daily/FoodHolland